Inženjeri i arhitekti objeručke dočekali novi ISPU

Autor: Suzana Varošanec , 04. svibanj 2022. u 22:00
Danijel Meštrić/J. Regović/PIXSELL

Cilj projekta je, navodi, da ti podaci budu dostupni građanima i struci kako bi bili upoznati sa stanjem u prostoru i da bi se ubrzali postupci izdavanja dozvola za gradnju.

Inženjeri graditeljstva, arhitekti i ostali sudionici procesa gradnje i prostornog uređenja objeručke su dočekali nove module Informacijskog sustava prostornoga uređenja (ISPU), koji je jedinstveni državni multiplatformni sustav za unos, verifikaciju, javnu objavu i razmjenu prostornih podataka u RH.

Uspostavilo ga je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine kako bi se na jednom mjestu prikupili prostorni planovi svih razina te podaci o zahvatima u prostoru, naglasio je ravnatelj njihove Uprave za nadzor, žalbe, razvoj informacijskog sustava i digitalizaciju Danijel Meštrić na jučerašnjem predstavljanju projekta “ISPU i njegovi moduli”.

Cilj projekta je, navodi, da ti podaci budu dostupni građanima i struci kako bi bili upoznati sa stanjem u prostoru i da bi se ubrzali postupci izdavanja dozvola za gradnju. Predsjednica Hrvatske komore arhitekata Rajka Bunjevac istaknula je i važnost razvoja sustava e-Planova koji sad čini bazu podataka važećih prostornih planova.

Prema predsjednici Hrvatske komore inženjera graditeljstva Nini Dražin Lovrec, sustav i novi moduli uvelike će svim sudionicima u gradnji olakšati rad, a posebice eGrađevinski dnevnik. Projekt je vrijedan 131,9 milijuna kuna, a 85% sredstava osigurano je iz Europskog fonda za regionalni razvoj.sv

Komentirajte prvi

New Report

Close