Investitor luksuznog hotela opovrgnuo da će betonirati pulsku obalu

Autor: Marija Crnjak , 21. travanj 2022. u 22:00
Foto: PD

Projekt hotela Valkane s 5 zvjezdica predstavljen javnosti.

Za realizaciju preko pola milijarde kuna vrijednog projekta novog luksuznog Hotela Valkane *5 u Puli, kojeg na prostoru bivšeg kamenoloma želi izgraditi osnivač United grupe Dragan Šolak, nema nikakvih administrativnih zapreka, a čini se i da su za projekt i sve stranke okupljene u pulskom Gradskom vijeću, osim platforme Možemo.

Unatoč tome, predstavnici investitora zajedno s projektantima u protekla dva dana javnosti i svim zainteresiranim subjektima nastojali su pojasniti sve detalje oko izgradnje novog hotela i njegova utjecaja na grad i razvoj turizma.

Idejno rješenje 3LHD-a
Idejno rješenje budućeg prvog hotela s 5 zvjezdica u Puli izradio je Studio 3LHD, koji bi do jeseni trebao izraditi i konačan projekt s kojim bi se tražile dozvole. Kao i njihova prethodna investicija u trgovački centar Max City, i Hotel Valkane nalazit će se na mjestu bivšeg kamenoloma, te će se njegovom izgradnjom sanirati prostor koji stoji zapušten od 1965. godine.

U idejnom rješenju planirane su maksimalno dvije podzemne te sedam nadzemnih etaža s ukupno 180 soba, 183 podzemna parkirna mjesta, bez vanjskog parkinga. Prilaz hotelu bit će isključivo po postojećoj cesti s istočne, odnosno stražnje strane te neće prometno utjecati na pojas lungo mare.

U idejnom rješenju planirane su maksimalno dvije podzemne te sedam nadzemnih etaža s ukupno 180 soba/Shutterstock

Planirana vrijednost projekta je preko 500 milijuna kuna, a Grad će naplatiti komunalni doprinos od oko 10 milijuna kuna, vodni doprinos od 2 milijuna kuna te će dobivati 1,2 milijuna kuna komunalne naknade godišnje. Projekt ne predviđa nikakve intervencije u obalni pojas.

“Vodili smo se jednako povijesnim kontekstom lokacije, kao i njenim prirodnim okruženjem. Od nečega što je bila ogromna rupa i potpuno nedostupan prostor nastao eksploatacijom kamena, nastojali smo osmisliti projekt koji je volumenom i oblikovanjem stopljen s kontekstom, koji vrednuje okoliš te ostavlja park šumu dostupnom javnosti kao do sada”, istaknuo je na jučerašnjem predstavljanju projekta Silvije Novak iz 3LHD-a.

500

milijuna kuna vrijednost je projekta koji pokreće Dragan Šolak, osnivač United grupe

Nema izoliranog resorta
Voditelj projekta Zoran Kostić istaknuo je kako vjeruju da je nakon ove prezentacije jasno da investitor nema namjeru graditi izolirani resort, betonirati obalu, dirati u šetnicu koja je pomorsko dobro ili graditi liftove do plaže, kao što se ranije moglo čuti u javnom prostoru.

“Nijedna od tih tvrdnji nije istinita. Cilj je koliko god je moguće spojiti privatnu investiciju s oplemenjivanjem javnog prostora, pa će recimo skinuti četiri metra visoka ograda s privatnih teniskih terena te u sklopu hotela otvoriti i park dostupan građanima.

Također, za realizaciju projekta potrebna je sadnja novih 150 do 200 stabala”, kazao je Kostić, koji se nada da Hotel Valkane neće završiti kao njihov projekt Filmskog studija, koji će umjesto u Puli završiti u Bugarskoj.

Naime, nakon njihova ulaganja u trgovački centar Max City, ideja je bila izgradnja Filmskog grada na Stoji, u što su krenuli 2018. godine, financirali UPU Max Stoja, dovršili pregovore s Ministarstvom. No došla je korona, novi izbori i vlast koja nije žurila s donošenjem UPU-a, i investitor nije mogao čekati.

Foto: Shutterstock

Komentirajte prvi

New Report

Close