“Investicijski rejting je dobra vijest, ali pravi posao tek slijedi”

Autor: Ana Blašković , 26. ožujak 2019. u 14:39
Mladen Fogec, Udruženje stranih ulagač / Sandra šimunović/PIXSELL

Najveći efekt skoka rejtinga mogle bi osjetiti državne obveznice.

Nakon deset godina mariniranja u ‘smeću’ rejting države napokon je izronio u investicijsku razinu. Pospremanje javnih financija, pad duga i deficita uz ambiciju uvođenja eura prevagnulo je da Standard&Poor’s ocijeni Hrvatsku vjerodostojnom za ‘BBB-’ rejting i stavi ju na kartu ‘mainstream’ ulagača. No, što će izlazak iz špekulativnog teritorija donijeti?

Daniel Nevidal iz Interkapitala podsjeća da je cijena državnih obveznica već održavala veću kredibilnost zbog rapidnog smanjenja javnog duga: “Bolji rejting je odličan signal, cijene obveznica bi se mogle dugoročno ustabiliti.”

Nova meta obveznice

Spread na 5-godišnje obveznice se kreće oko 120 bodova iznad njemačkih i 180 bodova na 10-godišnje. “U inozemstvu je odlična klima ulaganje u obveznice, spreadovi padaju, likvidnost je ogromna, trka je za prinosima i svako novo izdanje je potencijalna meta. Dovoljno je igrača u srednjem segmentu za naše euroobveznice”, veli Nevidal.

I čelnica Zagrebačke burze Ivana Gažić potez S&P-ja pozitivnim signalom, ali ne očekuje kratkoročne efekte na burzi.

“Živimo u vremenu velike likvidnosti, a bolji rejting u konačnici može još više smanjiti kamatne stope”, kaže. Na pitanje hoće li ulaskom u investicijski ešalon kompanije na ZSE nakon deset godina vratiti u fokus fondova kojima nisu bile zanimljive zbog ograničenja ulaganja u zemlje špekulativnog rejtinga, Gažić je skeptična. “Većina fondova zemlje rangira kao frontier, emerging i developed tržišta, pri čemu smo mi ovo prvo, tržište u nastajanju. Tek u drugom koraku analiziraju se rizici i rejting države”, kaže.

Veći interes ulagača

Problem je plitko tržište s manjkom visokolikvidnih papira, novih izdanja i privatizacija koje bi donijele status emerging tržišta. Dodatan uteg je obilje novca na tržištu i niske kamate pa se tvrtkama uglavnom ne isplati financiranje equityjem već dugom.

Hoće li skok rejtinga donijeti vjetar u leđa investicijama u realni sektor? “Rejting se dijelom bazira i na percepciji o čemu kao Udruženje stranih ulagača stalno govorimo. Moramo naći način da razmišljamo optimistično i gledamo u budućnost”, kaže njegov predsjednik Mladen Fogec. Dodaje da “ulaganja neće doći zbog rejtinga, ali će to povećati interes ulagača za Hrvatskom, ne preko noći već u srednjem roku. Sad se i mi moramo spremiti da možemo i hoćemo primiti ulagače. Mislim da tu ponajprije država mora utjecati na lokalnu vlast da se postavi optimistično i na uniformni način u cijeloj zemlji, a ne da realizacija ulaganja ovisi o volji lokalnih čelnika”, kaže.

Komentirajte prvi

New Report

Close