Investicija od 130 milijuna eura: Dionica autoceste od Zagreba do Karlovca mogla bi dobiti treći trak

Autor: Poslovni.hr , 29. srpanj 2019. u 08:08
Foto: Marko Lukunić / Pixsell

Procijenjena vrijednost investicije u treći trak je 130 milijuna eura, no točan iznos će se, navode u ARZ-u, znati kad studija bude završena.

Tvrtki Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) koncesija za upravljanje istoimenom autocestom, Krčkim mostom i autocestom Rijeka-Rupa istječe 1. ožujka 2031., no zbog moguće gradnje trećeg traka na dionici od Zagreba do Karlovca, u ARZ-u planiraju pokrenuti inicijativu za produljenje tog koncesijskog razdoblja, piše Večernji list.

Trenutačno se izrađuje Studija izvodljivosti prilagodbe infrastrukture na relaciji Zagreb – Karlovac, a taj se projekt, vrijedan 808 tisuća kuna, u 85-postotnom iznosu sufinancira iz fondova Europske unije. Studija bi trebala biti gotova početkom iduće godine i dat će konačan odgovor na pitanje hoće li se ići u gradnju trećeg traka ili ne. Kako su nam kazali u ARZ-u, jedan od argumenata za njegovu gradnju je velik promet na toj dionici. Prosječni godišnji dnevni promet (PGDP) iznosi 36.084 vozila, a prosječni ljetni (PLDP) čak 62.518 vozila.

Procijenjena vrijednost investicije u treći trak je 130 milijuna eura, no točan iznos će se, navode u ARZ-u, znati kad studija bude završena. Pri tome projekt proširenja kapaciteta dionice Zagreb – Karlovac planiraju prijaviti za sufinanciranje iz fondova EU. A o vrijednosti tog ulaganja, kao i drugih koje planiraju u ARZ-u, kao i njihovom povratu, ovisilo bi i to na koji rok bi se išlo s produljenjem koncesije.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ma jasno. Umjesto da zaokruže sistem autoceste,prsten oko Zg,oni ulažu u treću traku do KA. Umjesto da od Madzarske i Slovenije ljudi mogu bez stajanja na Lučkom voziti do odredišta,oni grade treću traku kako bi gužve pred Lučkom bile još veće.Umjesto izgradnje autoceste oko Zg oni ulažu u vreću bez dna. Jasno,sto bi stotinjak zaposlenih na naplatnim kućicama na Lučkom i Ivanjareci onda radilo?

New Report

Close