Inovativnost pobjeđuje nedostatak kapitala

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. lipanj 2013. u 14:34
Hrvoje Mestric. Photo: Zarko Basic/PIXSELL

Primjeri uspješnih malih tvrtki ruše mit da startup tvrtke ne mogu uspjeti bez puno kapitala i visoke tehnologije

Primjeri uspješnih malih tvrtki ruše mit da startup tvrtke ne mogu uspjeti bez puno kapitala i visoke tehnologije, istaknuto je na današnjem okruglom stolu "Uloga banaka i države u poticanju inovativnog poslovanja", u organizaciji Zagrebačke banke.

Vlasnica i osnivačica uspješne ugostiteljsko-slastičarske tvrtke tvrtke "Torte i to" Martina Bračić kaže da nikad nije platila reklamu, da je uspjela bez puno financijskih ulaganja, ali uz golemi trud i izravni marketing. Danas prodaje i do sto torti na dan.

Slična je i priča vlasnika tvrtke "Opps Valum Klub" Marina Medaka. Krenuo je sa sedam prehrambenih proizvoda, a danas se pretežno bavi hamburgerima i posluje veoma uspješno.

Ravnatelj Poslovno-inovacijske agencije BICRO Hrvoje Meštrić istaknuo je da ta dva primjera pokazuju kako za uspješan poduzetnički pothvat nije uvijek potreban značajan kapital.

"Poslovi kojima se bave Martina Bračić i Marin Medak cijelo su vrijeme oko nas, ali nema baš poduzetnika koji u redovima čekaju da ih realiziraju", kaže Meštrić.

Prema ocjeni znanstvene savjetnice s Ekonomskog instituta Zagreb Soje Radas, za start-up tvrtke je bitno da budu inovativne i da imaju što manje prepreka za ulazak na tržište. Upravo zbog toga područje IT-a posebno je pogodno za tvrtke početnice, jer se zapravo radi o tržištu bez granica i grani u kojoj trošak inovacija nije velik te koja ne pati od nedostatka visoko-stručnih znanja, istaknula je Radas.

U IT-u granice ne postoje, kaže direktor softverske tvrtke "Pet minuta" Luka Abrus. U Hrvatskoj je, po njegovim riječima, već mnogo malih IT tvrtki koje dijele iskustva i jedna drugoj pomažu. Problem je ipak financiranje, napominje Abrus, pogotovo u usporedbi s konkurencijom, čiji se razvojni proračuni mjere desecima milijuna dolara, dok domaće tvrtke razvoj financiraju uglavnom iz prihoda.

Direktor poduzetničkog bankarstva Zagrebačke banke Nenad Mećava istaknuo je da je Banka danas raspisala natječaj vrijedan 300.000 kuna za potpore projektima koji nude drukčiji, inovativni pristup poslovanju.

Cilj natječaja "Moja prilika" je pružiti potporu u realizaciji prijavljenih projekata čiji poslovni plan podrazumijeva pokretanje poslovanja (startup) ili primjenom inovativnih rješenja značajno utječe na razvoj postojećeg poslovanja i generiranje prihoda, širenje i nova zapošljavanja. Tri najbolja projekta dobit će po 100 tisuća kuna bruto za financijsku potporu.

Komentirajte prvi

New Report

Close