Inovacija i izvrsnost: kako ZŠEM postavlja standarde u hrvatskom obrazovanju

Autor: PD VL native tim , 12. veljača 2024. u 22:00
Dekan ZŠEM-a dr.sc. Mato Njavro/ZŠEM

AACSB je ZŠEM svrstao uz bok Harvardu, Yaleu, Berekelyju i drugim IVY League fakultetima.

U visokoškolskom obrazovanju kvaliteta je mjerljiva i dokazuje se postizanjem međunarodnih i nacionalnih akreditacija, uspješnim karijerama alumnija, udjelom međunarodnih studenata u studentskom tijelu, znanstvenim publiciranjem profesora u časopisima sa što jačim tzv. “impact faktorom”, te međunarodnim rangiranjima.

ZŠEM je prva institucija u Hrvatskoj koja je ispunila rigorozne uvjete i još 2013. postala prvom AACSB akreditiranom školom u Hrvatskoj, a 2019. godine uspješno je prošla i postupak reakreditacije te potvrdila svoju poziciju među TOP 5% najboljih poslovnih škola u svijetu, rame uz rame Harvardu, Yale-u, Berekely i drugim IVY League fakultetima.

Prema usporednim istraživanjima na osnovi znanstvenih izvora i radova, prema bazi Web of Science, ZŠEM je jedna od najuspješnijih visokoškolskih ustanova u RH, kako po broju znanstvenih članaka, tako i po njihovoj kvaliteti mjerenoj faktorom učinka (impact factor).

ZŠEM je prva visokoškolska ustanova iz Hrvatske kojoj je uspjelo ući u jedno od najprestižnijih svjetskih rangiranja (QS). Eduniversal Ranking rangira ZŠEM kao vodeću poslovnu školu u Hrvatskoj sa značajnim međunarodnim utjecajem.

Praksa u renomiranim centrima

Studenti ZŠEM-a rano se upoznaju s tržištem i odlaze na stručnu praksu u poznate tvrtke, a u pronalasku idealnog poslodavca pomaže im Career Centar.

Prema izvješćima Stručnog povjerenstva Agencije za znanost i visoko obrazovanje, Zagrebačka škola ekonomije i managementa najbolje je ocijenjena institucija među privatnim i javnim visokim školama te fakultetima u području ekonomije u svome reakreditacijskom ciklusu.

ZŠEM je za više od 90% studenata – prvi izbor studija. Drugim riječima, studenti dolaze iz najboljih gimnazija i srednjih škola u Hrvatskoj te imaju izbor – mogu studirati na nekim od državnih fakulteta ili imaju opciju studiranja u inozemstvu. Na kraju se ipak odlučuju za ZŠEM i to im omogućava da svake godine upisuju izrazito talentiranu i ambicioznu generaciju – ljude koji će u budućnosti postati lideri i pokretači hrvatskog i europskog gospodarstva.

Uspješni u svijetu
ZŠEM je danas jedinstven u Hrvatskoj sa svojom mrežom međunarodnih partnerskih sveučilišta, njih 160 u više od 60 zemalja na gotovo svim kontinentima. Brojni partneri su i najprestižnija sveučilišta i poslovne škole u njihovim zemljama. Tako omogućuju studentima ZŠEM-a da dio svog studija provedu na partnerskom sveučilištu, prošire svoja znanja, studentsko iskustvo i upoznaju druge kulture. Prošlog semestra na ZŠEM-u studiralo je preko 200 dolaznih međunarodnih studenata iz cijeloga svijeta.

Studenti ZŠEM-a rano se na studiju upoznaju s tržištem i svime što se na njemu događa. Svi odlaze na stručnu praksu u poznate tvrtke, kako bi učili od stručnjaka iz industrije. U pronalasku idealnog poslodavca za praksu pomaže im Career Centar. Svake godine organiziraja se i sajam karijera pod nazivom Student Future Day na kojem studenti ne pronalaze samo praksu, već i stalan posao.

160

međunarodnih partnerskih sveučilišta, u više od 60 zemalja na gotovo svim kontinentima, ima ZŠEM

Uspješne profesionalne karijere završenih studenata ZŠEM-a potvrđuju njihove procjene i mjerenja. Imaju niz alumnija koji su nakon studija završili doktorske studije na prestižnim europskim i svjetskim sveučilištima, a danas su i sami profesori na sveučilištima u Americi, Finskoj, Švedskoj. Mnogi su se zaposlili u vodećim svjetskim tvrtkama.

Najveći broj ZŠEM alumnija gradi karijere u poslovnom sektoru, kompanijama, bankama, velik broj je pokrenuo svoje tvrtke, ili su preuzeli vođenje obiteljskih tvrtki. ZŠEM danas ima brojnu i djelatnu alumni zajednicu. Više od 3000 bivših studenata, alumnija nosi ZŠEM diplomu. U nastavi često podučavaju koristeći se primjerima, kompjuterskim simulacijama i kompjuterskim igrama.

Prate što rade najbolje poslovne škole u svijetu i nastoje na kreativan način prenositi nove metode podučavanja i naravno nova znanja. Uz standardne predmete ekonomskog studija (poslovne administracije), posvetili su pozornost nizu predmeta iz društvenih i humanističkih znanosti.

Stvaranje budućih lidera
Studijski programi ZŠEM-a imaju optimalan broj izbornih predmeta, tako da student u dobroj mjeri sam oblikuje svoj studij birajući predmete koje nude. Tako na primjer već niz godina studentima nude kolegije iz Međunarodnog poslovanja, Marketinga u digitalnom dobu i umjetne inteligencije, Financija i financijske tehnologije i Sportskog managementa. Na taj način predvidjeli su mogućnost stalne prilagodljivosti trendovima koje ZŠEM, poslovna zajednica i studenti prepoznaju kao važne.

“ZŠEM vidimo kao najbolju hrvatsku i prepoznatljivu europsku visokoškolsku instituciju s programima iz područja ekonomije i srodnih područja. Spremni smo se u kvaliteti i brizi za studente natjecati i s većim i starijim školama. Zadržat ćemo vodeću hrvatsku poziciju i postati međunarodno sveučilište sa stalnim povećavanjem udjela stranih studenata, posvećeni kvaliteti i internacionalizaciji. Ulogu koju u Italiji igra Sveučilište Bocconi, u Švedskoj Stockholm School of Economics, u Velikoj Britaniji London School of Economics – tu ulogu igra i igrati će ZŠEM u hrvatskom i regionalnom kontekstu.

Na ZŠEM-u stvaramo buduće lidere! Nekoć ste za vrhunsko obrazovanje trebali ići izvan Hrvatske – danas se to moze dobiti na ZŠEM-u. Studiranje na ZŠEM-u ne znaći studirati u Hrvatskoj, vec je to studij u Hrvatskoj i na nekom od najboljih sveučilišta na svijetu (Tulane University, Tsinghua Uni, NTU Singapore, Sciences Po Paris i mnogi drugi. Kvaliteta i širina samog programa i studija nakon završetka ostavlja studentima sve opcije otvorene”, kazao je dr. sc. Mato Njavro, dekan ZŠEM-a.

* Sadržaj omogućio ZŠEM

Komentirajte prvi

New Report

Close