Ingrin zaokret prema urbanom razvoju skandinavskog tipa

Autor: Suzana Varošanec , 05. lipanj 2023. u 13:07
Danko Deban, predsjednik Uprave Ingre/PD

Nakon riješenih tereta i restrukturiranja slijedi zalet i u zelenoj tranziciji.

Zagrebačka Ingra, nakon što je lani praktički dovršila iznimno zahtjevno restrukturiranje, u očekivanju pro forma završetka predstečajne nagodbe pokreće novi razvojni ciklus.

To znači ugovaranje poslova i realizaciju novih projekata iskorakom u dva nova područja: inženjering i infrastrukturni projekti kao tradicionalna Ingrina djelatnost ostaju važan segment poslovanja, ali zelena tranzicija i urbani development skandinavskog tipa dvije su ključne odrednice djelovanja.

Za ovu fazu u vidu nove mladosti Ingre u novom mandatu njezine Uprave ilustrativna je i energetska obnova zgrade sjedišta Ingre koja je prethodno riješena svih starih zaloga i tereta. Tako je već u provedbi cjeloviti projekt energetske obnove zgrade koji, između ostalog, uključuje i postavljanje fotonaponske elektrane snage 50 kW, čime će se zadovoljiti značajan dio potreba kompanije za električnom energijom.

Tu je i novi projekt koji se priprema, a od velike je važnosti za mlade poljoprivrednike u Sisačko-moslavačkoj županiji. Sama dionica bilježi rast, pa su svi dosadašnji napori Uprave usmjereni na unaprjeđenje poslovanja te odnose s dioničarima i investicijskom javnosti očito prepoznati i na tržištu.

50

kW snaga je fotonaponske elektrane uključene u projekt obnove sjedišta kompanije

“U Ingri smo posljednjih godina bili usmjereni na restrukturiranje poslovanja, a istodobno smo se suočavali s izazovima pandemije, posljedicama potresa i u zadnje vrijeme rastom cijena industrijskih sirovina na globalnim tržištima. Restrukturiranje je sada u cijelosti dovršeno”, kaže Darko Deban, predsjednik Uprave Ingre.

Posljednji korak bio je rješavanje tereta nad zgradom Ingrinog sjedišta na zagrebačkom Vrbiku, što je u cijelosti riješeno tijekom 2022. Upravo je ta operacija prema Upravi rezultirala značajnom jednokratnom knjigovodstvenom dobiti.

Kratkoročne obveze su sada u cijelosti eliminirane, a sve financijske obveze su sada dugoročne te usklađene s dugoročnim i sigurnim novčanim priljevima. To je ‘okidač’ da Ingra u budućnosti, kako Uprava smatra “može ostvariti svoj golemi potencijal te ponovno postati jedna od vodećih kompanija u Hrvatskoj i to angažirana na značajnom broju energetskih i infrastrukturnih projekata”.

Deban objašnjava: “Vrijeme investicija koje su donosile brzu zaradu, a da se pritom nije vodilo računa o širim društvenim aspektima, sada su definitivno iza nas. Ciljevi vezani uz profit i javni interes danas moraju djelovati sinergijski jer jedino tako možemo imati održivo i konkurentno gospodarstvo. U skladu s time, definirali smo dva dodatna strateška područja za razdoblje koje je pred nama”.

Ingra želi biti aktivan sudionik u razvoju energetski što neovisnije Hrvatske te, kako navodi, aktivni dionik energetske tranzicije u našoj zemlji. Naime, posljednji izazovi, poput geopolitičke situacije i nestabilnih dobavnih lanaca, kao i sve učestaliji problemi sa sušom i poplavama uslijed klimatskih promjena, razotkrili su hrvatske slabosti po pitanju stupnja energetske samoodrživosti.

Dio odgovora na te probleme Uprava vidi u ulaganju u obnovljive izvore energije koji su posebno važni manje razvijenim krajevima i krajevima pogođenima potresom, a koji istovremeno imaju veliki potencijal u poljoprivredi, kao što je to, primjerice, Sisačko-moslavačka županija.

U rješavanju osjetljive teme i bez potresa zapuštenog Donjeg Grada Ingra se naslonila i na stručnu zajednicu/S. Strukić/PIXSELL

Širi društveni doprinos
Tako na području Gline planiraju projekt izgradnje solarnih elektrana na kojima je namjera omogućiti i obavljanje poljoprivrednih aktivnosti.

“Vjerujemo da ćemo tom investicijom dati značajan doprinos Sisačko-moslavačkoj županiji, posebno uzmemo li u obzir i činjenicu da se u Vladinom programu društvene i gospodarske revitalizacije tog područja, kao jedna od važnih mjera ističe upravo i razvoj održive poljoprivrede i uvođenje učinkovitih tehnoloških rješenja za povećanje energetske učinkovitosti te uključivanje većeg broja mladih poljoprivrednika u poljoprivrednu proizvodnju”, navodi član Uprave Dinko Pejković.

Pored toga u Upravi očekuju izdavanje građevinske dozvole za Ingrin prvi energetski projekt iz područja obnovljivih izvora energije na području poslovne zone u Ivanić Gradu. U prvoj fazi planira se izgradnja sunčane elektrane snage 3,3 MW, dok se za drugu planira uvođenje vodikove komponente kroz izgradnju postrojenja za proizvodnju zelenog vodika.

S velikom pažnjom kompanija prati sve EU smjernice vezane uz vodik te Uprava vjeruje da će u budućnosti biti uključeni i na tom tržištu, koje svi strateški dokumenti EU-a, kao i hrvatska strategija za vodik snažno zagovaraju te vodik prepoznaju kao energent budućnosti i važnu kariku u ostvarenju energetske tranzicije. Ovaj projekt razvijaju i uz stručnu potporu zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

2,5

milijuna eura neto dobiti, prema prijedlogu, rasporedilo bi se u zadržanu dobit

Drugo područje djelovanja bit će usmjereno na urbanu regeneraciju gradova pri čemu Ingra slijedi model poslovanja skandinavskog tipa te teži razvoju vlastitih investicijskih projekata koji, osim koristi za kompaniju i njezine dioničare, uključuju i širi društveni interes poput uvođenja novih javnih sadržaja ili demografske obnove centra grada.

Posebno je ovakav pristup, kako navodi Deban, važan za Zagreb i njegov Donji grad koji je u zapuštenom urbanističkom i tehničkom stanju, čak i bez potresa koji su ga zadesili. Ingra se, imajući u vidu tu prevažnu, ali i osjetljivu temu, opet naslonila i na stručnu zajednicu te inicirala izradu studije Donji grad – već sutra, autora Maroja Mrduljaša, predavača na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu i Pere Vukovića, istaknutog mladog hrvatskog arhitekta.

Studija naglašava važnost zamjene derutnih i nefunkcionalnih zgrada suvremenom arhitekturom s naprednim ekološkim rješenjima i jasno definiranim sadržajem od javnog interesa. No, kako ističe Pejković, sva planirana djelovanja Ingre uvelike počivaju i na znanjima, poslovnim vještinama i kompetencijama njihovih zaposlenika koji su, samim time, i značajan kapital tvrtke. I zato posebnu pažnju posvećuju, kaže, dobrobiti zaposlenika potičući njihov profesionalni rast i razvoj.

Partnerski odnos
Kao potvrda za ostvarenje u završnoj godini restrukturiranja početkom srpnja na red dolazi glavna skupština Ingrinih dioničara za 2022., među ostalim s prijedlogom da se 2,5 milijuna eura neto dobiti rasporediti u zadržanu dobit. Posljedica je to jednokratnih događaja pa tako i navedenog refinanciranja obveza iz PSN-a, dok su trajnog karaktera sve financijske obveze Grupe koje su sada dugoročne (oko 30 milijuna eura) i razmjerne očekivanim novčanim priljevima.

Također, za naredno razdoblje, sudeći po dnevnom redu, važne su i izmjene statuta među kojima bi se kroz odobreni kapital omogućilo izdavanje novih dionica za iznos od 8,9 milijuna eura (TK iznosi 17,9 milijuna eura).

Uz partnerski odnos s lokalnim vlastima i podizvođačima, suradnju sa sveučilišnom zajednicom, zatim pravedno vrednovanje doprinosa zaposlenika te pošten i iskren odnos prema dioničarima Ingra se očito priprema za puni razvoj svojih potencijala, kako na poslovnom, tako i organizacijskom i kadrovskom planu.

Komentirajte prvi

New Report

Close