Industrijska proizvodnja posrnula neočekivanih 2,8 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. siječanj 2014. u 13:54
Thinkstock

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u prosincu prošle godine pala deveti mjesec zaredom.

 Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u prosincu prošle godine pala deveti mjesec zaredom, i to za 2,8 posto na godišnjoj razini, znatno više nego mjesec dana prije i više nego što se očekivalo.

Državni zavod za statistiku objavio je danas da je industrijska proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, u prosincu pala za 2,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na prosinac prethodne godine potonula za 2,8 posto.

To je znatno veći pad nego što se očekivalo. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je u prosincu industrijska proizvodnja pala za 0,7 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene kretale su se od stagnacije do pada za 1,5 posto.

Pad u prosincu veći je nego u studenome, kada je industrija oslabila 0,8 posto.

„Negativan trend nastavljen je i u posljednjem mjesecu 2013., pa je industrijska proizvodnja zabilježila snažniji pad od naših i očekivanja konsenzusa analitičara“, navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na izvješće DZS-a.

Nakon rasta na samom početku 2013. godine, od travnja industrijska proizvodnja neprestano slabi, pa je lani ukupno pala za 2 posto u odnosu na 2012. godinu.

„S podacima za prosinac potvrđen je pad industrijske proizvodnje i petu godinu za redom. No, godišnji pad proizvodnje od 2 posto predstavlja usporavanje negativnih trendova, s obzirom da je pad u 2012. iznosio 5,5 posto“, navode analitičari Raiffeisenbank Austria.

Promatrajući prema GIG-u, u prosincu je na godišnjoj razini najviše, 12,3 posto, potonula proizvodnja kapitalnih proizvoda. S padom od 8,7 posto slijedi proizvodnja intermedijarnih proizvoda, dok je proizvodnja energije oslabila 2 posto.

S druge strane, najviše je, 7,7 posto, porasla proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju ojačala 4,1 posto.

Pad proizvodnje ponajviše je posljedica nejake domaće i inozemne potražnje, kao i restrukturiranja domaće industrije.

„Očekivano smanjenje kupovne moći građana u 2014. te posljedično slaba domaća potražnja, restrukturiranje najvećih poduzeća, uz slabiju inozemnu potražnju, ograničavajući su čimbenici oporavka industrijske proizvodnje i u ovoj godini. Međutim, s obzirom da u 2014. očekujemo blagi pozitivan doprinos investicija i povlačenje barem dijela sredstava iz fondova EU, očekujemo da bi i industrijska proizvodnja u dijelu proizvodnje kapitalnih dobara mogla početi ostvarivati pozitivne godišnje stope rasta“, zaključuju analitičari Raiffeisenbank Austria.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Moja nepismena baka (80), barem za mene, najbolji je mogući ekonomski analitičar. Svaki put kad se vrati s obilaska tržnice kaže mi: “Sinko nije dobro i ne može biti dobro!”. Svaki putkad sluša premijera i ministre pita me: “Sinko imaju li oni djecu?”. Vrlo pouzdana mi je i kod kratkoročnih vremenskih prognoza, ali to već nije tema za Poslovni…

Milanovićeva vlada mogla je srezati troškove i birokraciju i uložiti u proizvodnju i obrazovanje, ali nije imala hrabrosti.
V.Matijašić.

Mogla je Vlada srezati i troškove i birokraciju.
Ali nije htjela.
Jer previše je onih koji žive kao Paraziti priključeni na Državne Jasle.
Zato su i izabrali Kukuriku vladu jer su bili sigurni da im neće srezati povlastice.
Zato su i nastavili uništavati Realni sektor prevelikim porezima i lažući da smanjuju poreze.
Svi pokazatelji su im u padu .
Jedino raste broj nezaposlenih.
Danas ima 377.000 nezaposlenih !
Koje priznaju !
Vjerojatno ima 100.000 nezaposlenih koje vlada ne broji.
Tko zna koliko je mladih školovanih pobjeglo iz Lijepe Naše trbuhom za kruhom ?
Večina Hrvata je zadovoljna ovom Kukuriku Vladom .
Vidite da se nitko ne buni – svi šute – znači zadovoljni su .

da je Hep i HNS glasao za PSN vezano za DIOKI-DINA-LNG ,sada bi imali rast oko 2,8% i mogli bi se pohvaliti rezultatima…

zbilja neocekivano, shokantno

New Report

Close