Industrija na -2,1% unatoč 10% većoj proizvodnji hrane

Autor: Jadranka Dozan , 31. ožujak 2020. u 21:59
Dvoznamenkast rast na hrani izvukao prerađivače/D. P. /PIXSELL

Od glavnih industrijskih grupacija u veljači je (kalendarski prilagođeno) samo kod trajnih i netrajnih proizvoda za široku potrošnju zabilježen rast (nepunih 6 i 5 posto).

Kako se epidemija Codiv-19 odrazila na domaću industrijsku proizvodnju, vidjet će se tek u narednim mjesecima, no pokazatelji ukupne industrije i neovisno o tome nisu dobri, a to su potvrdili i najnoviji podaci državnih statističara.

U veljači je obujam proizvodnje, kalendarski prilagođeno, u odnosu na lanjsku veljaču manji 2,1 posto, što je četvrti mjesec godišnjeg pada zaredom.

Traži li se u tim negativnim brojkama nešto “pozitivno”, u veljači je pad manji nego u prethodna dva mjeseca (5,5 i 2,2%). Time je u prva dva mjeseca 2020. proizvodnja u odnosu na lani slabija 3,8%, s tim da je prema izvornim podacima dvomjesečni minus 2,7 posto.

Od glavnih industrijskih grupacija u veljači je (kalendarski prilagođeno) samo kod trajnih i netrajnih proizvoda za široku potrošnju zabilježen rast (nepunih 6 i 5 posto), dok je energije te kapitalnih i intermedijalnih proizvoda proizvedeno manje.

Prerađivačka industrija, koja čini više od 4/5 ukupne, u veljači je ostvarila tek blagi minus (0,6%), i to u prvom redu zbog čak 10,2 posto veće proizvodnje hrane koja u strukturi industrije čini 15-ak posto. Usto, solidnih 7% porasla je i proizvodnja pića (s udjelom oko 5%), a obje te kategorije međugodišnji rast imale su i u siječnju.

Nasuprot tome, 11% veća proizvodnja naftnih derivata u veljači 2020. samo je ublažila siječanjski minus; u prva dva mjeseca proizvedeno ih je trećinu manje nego lani.

Komentirajte prvi

New Report

Close