‘Indirektno nazivate lopovima sve direktore’

Autor: Poslovni.hr , 18. kolovoz 2018. u 13:38
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

“Smatramo u najmanju ruku uvredljivim u obrazloženju napisati da se isto uvodi radi sprječavanja zlouporabe propisa bez ikakvog dodatnog objašnjenja”, stoji u pismu.

Inicijativa profesionalnih računovođa poslala je otvoreno pismo Vladi i Ministarstvu financija u vezi nacrta prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o doprinosima.

Njihovo pismo prenosimo u cijelosti:

"Poštovani,

obraćamo Vam se vezano za objavljeni Nacrt izmjena zakona o doprinosima i čl. 8 istoga.

U vidu akcijskog plana za rasterećenje poduzetnika smatramo neprihvatljivim povećanje osnovice svih direktora i izjednačavanje sa samostalnom djelatnošću obrta koji plaćaju porez na dobit.

Naime obrtnici 'dobitaši' su oni koji imaju prihod najmanje 3 mil. kuna, te se s njima pokušava izjednačiti SVE članove uprave/direktore. Drugim riječima, i onaj mikro poduzetnik koji ostvaruje godišnje do 120.000 kn (takvih je prema podacima Fine u 2017.g. bilo 36.000 !) morao bi plaćati doprinose na trenutnu osnovicu od 8.822,00 kn koja od naredne godine se povećava (prema objavljenim podacima DZS-a na 9.271,90 kn !) a to je za te mikro poduzetnike nemoguće iz ostvarenih prihoda ispuniti (ne uzimajući u obzir i ostale troškove). To znači masovno zatvaranje tvrtki ili blokade računa tvrtki.

Jednostavnom računicom vidljivo je da bi tvrtka mogla ispuniti navedene kriterije potrebno je minimalno cca 360.000 kn prihoda godišnje, što bi značilo da se ovim potezom brišu sve tvrtke 'mali porezni obveznici' van sustava PDV-a obzirom ne bi mogli ispuniti svoje zakonske obveze.

Iz gore navedenog primjera je vidljivo da bi prema predviđenim izmjenama član uprave/direktor morao osigurati 53.026,84 kn više sredstava za isplatu plaću odnosno minimalno 129.621,20 kn godišnje samo za plaću što smatramo direktnim udarom na mikro poduzetnike.

Nadalje, smatramo u najmanju ruku uvredljivim u obrazloženju napisati da se isto uvodi radi sprječavanja zlouporabe propisa bez ikakvog dodatnog objašnjenja. Time se direktno SVE članove uprave/direktore koji pošteno posluju i ispunjavaju svoje zakonske obveze indirektno naziva lopovima što je nedopustivo.

Tražimo hitno objašnjenje nadležnih i dopunu obrazloženja, u suprotnom ćemo biti prisiljeni ovakvo postupanje prijaviti Europskoj komisiji.

Također tražimo ukidanje sporne odredbe nacrta izmjena zakona o doprinosima radi pogubnih posljedica na mikro poduzetnike", piše u otvorenom pismu Vladi i Ministarstvu financija.

Komentari (7)
Pogledajte sve

Neznam od kuda takvo čuđenje, mozda se ipak treba uvesti red na bilo koji nacin. Prije par godina najavljeno je da se treba revidirat sve tvrtke bez zaposlenih, osnovane samo na papiru. NISTA SE NIJE DOGODILO U TOM POGLEDU.
Obrtnik sam 17 g i smatram da je previse pravnih osoba , doo, koje su osnivane samo da se zaobilazi zakonski okvir naegalan nacin.
Primjer tvrtke za projektiranje registriraju se na sudu bez zaposlenih, bez ijedne stručne ili ovlaštene osobe ili sklopi ugovor o poslovnoj suradnji ili zaposli neku oso na 1 sat mjesecno.
Druga pruca pak je osnivanje vise jdoo od iste osobe. Narucis posao kod jedne pravne osobe, onda dobijes dokumentaciju od druge pravne osobe, trece, cetvrte pravne osobe, sve potpisuje ista fizicka osoba.
Reda treba, reda.
Onima koji zele radit,drzava treba pojednostavit okvir djelovanja, a ne da drzava mora nakon 10 godina istrazivat propuste koje svi obilato
Koriste

t

Mislim da ova hdzovska uhljebnicka protuhrvatska druzina sve zna sto radi. Pitam se da li je udba u pitanju.

Nije tata u londonu nego brat po ocu to je najnovija
Kao vlasnik. I jedini zaposleni u firmi sam prijavljen na 6 sati dnevno ili cca 4000 bruto
Ako ne bu islo idem kod frnda na minimalac a on kod mene isto tako
Jedan drugog cemo zaposliti i uzimati djecije doplatke i ostale povlastice jer smo ispod cenzusa
Prosto je nevjerojatno neznanje ljudi koji donose odluke i iz ovog kosmara se nikad necemo izvuci
Cijeli sustav je potrebno srusiti i graditi iznova jer je nepopravljiv

90 % tvrtki u RH zapošljava do 10 radnika……Kakav to unosan posao mora biti- da
toliko zaradiš? …..

New Report

Close