Independent preporučuje devet najboljih hrvatskih mjesta za odmor

Autor: Poslovni.hr , 07. srpanj 2023. u 14:29
Foto: Pixabay

Mnogi će posjetitelji htjeti doživjeti mramorne ulice i srednjovjekovne zidine Dubrovnika ili splitsku rivu s palmama, no Hrvatska ima nekoliko manje poznatih odredišta koja su jednako vrijedna putovanja, od otoka poput Korčule do Nacionalnih parkova poput Plitvičkih jezera.

S mješavinom gradova pod venecijanskim utjecajem, drevnih starih gradova opasanih zidinama, spektakularne obale i preko tisuću otoka, Hrvatska je jedinstvena mješavina prirodne ljepote i arhitektonske elegancije. Barem tako piše Independent, koji navodi kako je popularnost Hrvatske među stranim posjetiteljima dramatično porasla posljednjih godina, a broj turista porastao je u posljednjem desetljeću s 10,4 milijuna u 2010. na rekordnih 19,6 milijuna u 2019.

S toplim vremenom koje u nekim dijelovima zemlje dolazi već u proljeće, ljeto donosi prosječne temperature od sredine 20 stupnjeva u mnogim područjima, s većinom sunčanim praznicima bez kiše, što kako kaže Independent,  čini našu zemlju nevjerojatno atraktivnim odredištem.

Mnogi će posjetitelji htjeti doživjeti mramorne ulice i srednjovjekovne zidine Dubrovnika ili splitsku rivu s palmama, no Hrvatska ima nekoliko manje poznatih odredišta koja su jednako vrijedna putovanja, od otoka poput Korčule do Nacionalnih parkova poput Plitvičkih jezera.

Zagreb

Vrijedi ga posjetiti kako biste doživjeli ležernu prijestolnicu Hrvatske. Sjednite u srednjovjekovni Gornji grad, ispunjen kamenim ulicama i zgradama od lokalnog značaja, ili lutajte ulicama Donjeg grada nastalim pod utjecajem Austro-Ugarske. Tkalčića je glavna gradska ulica – slikovita mješavina kafića, barova i restorana – dok vas čeka niz neobičnih muzeja, poput Muzeja prekinutih veza.

Dubrovnik

Možda najpoznatije odredište u zemlji, Dubrovnik se nalazi u dalmatinskoj regiji na jugu i može se pohvaliti spektakularnim srednjovjekovnim zidinama okruženim Starim gradom. Zidine iz 16. stoljeća okružuju područje popločano vapnencem, s trgovinama i restoranima i domom baroknih, renesansnih i gotičkih građevina, okruženo s jedne strane razvedenom obalom i tirkiznim morem Jadrana. Postoji nekoliko privlačnih plaža (uključujući Lapad i Copacabanu), dok je tvrđava Lovrijenac postala sve popularnija zbog pojavljivanja u Igri prijestolja.

Split

Drugi po veličini grad u Hrvatskoj mješavina je eklektične arhitekture, obalne ljepote i širokog spektra povijesnih utjecaja. Pronaći ćete neke od najbolje očuvanih primjera rimske i venecijanske arhitekture izvan Rima i Venecije, prekrasan Stari grad i plaže poput Bačvica. Grad napreduje u svojim pješačkim zonama, ispunjenim trgovinama i restoranima.

Dioklecijanova palača veliki je kompleks koji čini polovicu Starog grada, dok su područje Marjana i Matejuška luka ostala popularna dnevna i večernja mjesta za izlazak. Ako ostajete neko vrijeme, slikovita luka također je ulaznica za neke od najboljih otoka u zemlji: Hvar, Brač, Vis i Korčula.

Hvar

Popularno ljetovalište i jedan od najpoznatijih otoka u zemlji, Hvar se nalazi otprilike sat vremena južno od Splita brodom. Grad Hvar je glavno naselje na otoku, gdje se srednjovjekovni dvorac Fortica nadvija nad raznolikom venecijanskom arhitekturom i trgom svetog Stjepana u gradskom Starom Gradu (Starom gradu). Jagodna, Pokonji Dol i Bonj su među najboljim plažama na otoku (iako se neki odlučuju uzeti vodeni taksi do susjednih Paklenih otoka).

Uz prekrasne plaže i elegantnu arhitekturu, Hvar je dobro poznat kao jedno od najboljih hrvatskih party odredišta. Majerovića je popularno mjesto za dnevne zabave, dok samo mjesto sadrži desetke barova i klubova za večernje piće.

Rijeka

Još jedan hrvatski lučki grad, Rijeku posjetitelji često zanemaruju, ali je više nego vrijedan posjeta. To je grad pod utjecajem mješavine habsburške i talijanske vladavine, gdje se glavna luka zemlje proteže duž većeg dijela obale. Popularno šetalište Korzo pruža mještanima i posjetiteljima široku popločanu ulicu s mnoštvom trgovina i restorana. Ne iznenađuje da su i njegove plaže popularne; Preporučuju se Kantrida, Sablićevo i Kostrena.

Zadar

Zadar je grad na poluotoku, poznat po povijesnim utjecajima koji su vidljivi u njegovom starom gradu. U rimskim ulicama nalaze se venecijanska vrata, katedrale i dvorci, kao i rimski forum u gradu, dok je dio gradskih obrambenih zidina – koje su same dioUNESCO-ve Svjetske baštine – sada popularno šetalište na rivi. Uz uobičajeno uživanje u mediteranskoj i jadranskoj hrani i vinu, turisti ovdje hrle vidjeti zalaske sunca iz sjeverozapadnog dijela Starog grada (upotpunjene zvucima i prizorima Morskih orgulja i Pozdrava suncu), dok će mnogi potrajati kratko izlet u posjet Nacionalnom parku Plitvice, spektakularnoj regiji jezera, slapova i špilja.

Pula

Pula je najveći grad na istarskom poluotoku – najvećem na Jadranu, koji dijele Hrvatska, Italija i Slovenija – i dom je najbolje očuvanog primjera rimske arhitekture u zemlji, Pulske Arene (amfiteatra). Izgrađeni prije više od 2000 godina, prolazi, razine i galerije glavna su turistička atrakcija grada, a čak i ugošćuju projekcije tijekom godišnjeg gradskog filmskog festivala u srpnju.

Augustov hram i vanjski trg Forum druga su glavna rimska obilježja koja su ostala u gradu zgrada s crvenim krovovima koji je također bio pod snažnim utjecajem Venecije i Austro-Ugarske vladavine. Iako bi vas jednostavno lutanje starim gradom moglo zaokupiti danima, vrijedi posjetiti Pulski Kaštel (mletačku tvrđavu), crkvu sv. Franje, tunele Zerostrasse i gradske plaže sa zlatnim pijeskom.

Korčula

Korčula je mali, ali popularan otok koji se nalazi južno od Hvara (i uz Brač, još jedno popularno otočko odredište). Naseljen gustom borovom šumom i nekoliko malih gradova i sela, njegova glavna atrakcija za posjetitelje je grad Korčula, manja alternativa gradu Dubrovniku okruženom zidinama. Poput Dubrovnika, starogradska jezgra Korčule sastoji se od popločanih ulica, kula, katedrale i kamenih kuća s krovovima od crvenih crijepova, a mnogi posjetitelji također odlaze u rodno mjesto Marca Pola za koje se priča da je rođeno. Daleko od samog grada Korčule, otok ima nekoliko plaža i drugih gradova vrijednih izleta, uključujući Velu Luku i Blato.

Zagorje

Zagorska regija je ruralno područje poznato po svojim dvorcima, crkvama i bujnom zelenilu. Popularno je među Zagrepčanima, a posljednjih se godina sve više fokusira na to da postane destinacija za odmor i opuštanje. To je područje guste šume i valovitih zelenih brežuljaka, prošarano srednjovjekovnim dvorcima i crkvama (od kojih su najpoznatiji dvorac Trakošćan i Svetište Majke Božje Bistričke) te gradićima među kojima su Krapina i Marija Bistrica. Posjeti ovdje su ugodno mirni, iako područje može biti prometno u ljetnim mjesecima.

Komentirajte prvi

New Report

Close