Ina želi tražiti plin i naftu u srednjem i južnom Jadranu

Autor: Darko Bičak , 08. travanj 2013. u 22:00
Platforma Ivana A u sjevernom Jadranu

Inin partner na istraživanju sjevernog Jadrana je bio Agip, a ne zna se tko bi to mogao biti u novim projektima.

Nakon značajnih istraživanja i investicija u plinska nalazišta u sjevernom Jadranu, Ina je zainteresirana i za energetske resurse na srednjem i južnom Jadranu, potvrdili su iz nacionalne naftne kompanije. No, dodaju, problem je što još nije donesen novi Zakon o rudarstvu, a koji se očekuje već godinama.

S obzirom na to, nisu raspisani ni natječaji za koncesiju na koje bi se zainteresirani mogli prijaviti. Ipak nešto se napokon pokreće – nacrt konačnog prijedloga Zakona o rudarstvu bio je prošlog  četvrtka na Vladi te je   upućen na izglasavanje u Sabor. Očekuje se da bi mogao stupiti na snagu u narednih nekoliko tjedana. Osim Ine, za istraživanja u jadranskom bazenu interes je pokazao i Gazprom, čiji čelnici su krajem 2012. posjetili Zagreb najavivši da će to biti jedan od njihovih fokusa u Hrvatskoj. U samoj Ini naglašavaju da je područje srednjeg i južnog Jadrana specifično i geološki zahtjevno, ali vrlo zanimljivo istražnom prostoru. "U razdoblju od prve polovice sedamdesetih do kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća, Ina je snimila ukupno oko 20.000 kilometara 2D seizmike te izradila 21 duboku bušotinu u srednjem Jadranu te pet bušotina u južnom Jadranu. Također, krajem 2011. i početkom 2012. godine smo na srednjem i južnom Jadranu proveli program snimanja 2D i 3D seizmike, čime su stvorene pretpostavke za novi ciklus istražnog bušenja u bližoj budućnosti, no jedan od nužnih preduvjeta njihove moguće realizacije je pronalazak zainteresiranog partnera", kažu u Korporativnim komunikacijama Ine.

Naime, istraživanja u sjevernom Jadranu su provedena u suradnji s talijanskim Agipom, a za sada niti u Ini, a niti u Eniju, u sklopu kojeg Agip posluje, nisu željeli spekulirati o mogućnostima buduće suradnje. Iz Ine najavljuju da će i u ovoj godini nastaviti s intenzivnim provođenjem istražnih i razradnih radova na sjevernom Jadranu, te je u planu bušenje i testiranje dviju istražnih bušotina na bloku Ivana. Pored toga, INAgip, zajednička operativna kompanija Ine i ENI-ja zadužena za vođenje aktivnosti na blokovima Ivana i Aiza Laura, potpisala je početkom studenog prošle godine ugovor o izgradnji plinskih platformi s tvrtkom Rosetti Marino iz Italije. Ugovorom vrijednim 30 milijuna eura predviđena je izgradnja dviju odobalnih proizvodnih platformi. Sredinom godine predviđeno je postavljanje prve od platformi na postojećem plinskom polju IKA jugozapad, dok je izgradnja druge platforme opcionalna te će ovisiti o rezultatima nove INAgipove istražne bušotine. 

Plin

Veliki potencijal

Podmorje Jadrana obuhvaća 54.000 četvornih kilometara, a prve Inine istražne aktivnosti na tom području datiraju u 1968. godinu, dok su intenzivniji radovi istraživačkog bušenja pokrenuti krajem 1970-ih. Proizvodnja plina iz sjevernog Jadrana započela je 1999. godine, puštanjem u proizvodnju središnjeg dijela polja Ivana, a trenutno se odvija sa 9 polja, preko 17 platformi (16 proizvodnih i jedne kompresorske), iz 35 proizvodnih bušotina.

Komentirajte prvi

New Report

Close