Ina u plinifikaciji Bosne i Hercegovine

Autor: Darko Bičak , 20. prosinac 2017. u 14:01
Rafinerija u Bosanskom Brodu/Ivica Galoić/PIXSELL

Iako je prvi ugovor za isporuku plina u rafineriju u Bosanskom Brodu dobio Crodux, Ina vidi veliku priliku u razvoju tržišta u susjednoj BiH.

Nakon što je na međudržavnoj razini Hrvatske i Rusije dogovoreno da će naša zemlja preuzeti opskrbu Zarubežnjeftove rafinerije u Bosanskom Brodu, a o čemu su Zarubežnjeft i Crodux potpisali i ugovor, nastavljaju se aktivnosti na plinifikaciji čitave Bosne i Hercegovine preko hrvatskog plinskog sustava.

Već je otprije postajao projekt, čiju studiju je bila spremna financirati i EU, o plinovodu Slavonski Brod-Bosanski Brod-Zenica, no projektu se protivila Republika Srpska (RS). Nova konstelacija snaga, koja uključuje i Rusiju, je prema svemu sudeći udobrovoljila i Milorada Dodiga, čelnika RS, te je jučer potpisan Memoranduma o razumijevanju Ine i BH-Gasa. Kako ističu iz Ine, ovim dokumentom su usuglašeni zajednički ciljevi te dogovorena suradnja na daljnjem unapređenju tržišta prirodnim plinom u BiH kao i na stvaranju preduvjeta za isporuku prirodnog plina iz transportnog sustava Hrvatske u transportni sustav BiH.

Dogovoreni budući partnerski odnos u poslovanju prirodnim plinom na tržištu BiH između Ine i BH-Gasa podrazumijevao bi da BH-Gas preuzima Inine isporuke prirodnog plina nakon što se za to ostvare preduvjeti, odnosno povežu transportni sustavi dviju država. U tu svrhu BH-Gas planira izgradnju interkonekcija s plinskim sustavom Hrvatske na tri mjesta. Na sjeveru BiH bi se plinski sustavi dviju zemalja povezali plinovodom Slobodnica-Brod-Zenica, na jugu plinovodom Zagvozd-Posušje-Novi Travnik s priključkom za Mostar, a na zapadu plinovodom Tržac-Bosanska Krupa s priključkom za Bihać.

 

3 priključne

točke postojat će u plinovodnoj mreži Hrvatske prema BiH

Neovisno od buduće povezanosti plinskih sustava dvije zemlje, istražit će se mogućnost isporuke plina i preko postojećih transportnih sistema susjednih zemalja. Jasmin Salkić, direktor BH Gasa, komentirao je da je Memorandum nastavak davno započete suradnje BH-Gasa i Ine, ali u isto vrijeme dobra osnova za buduću suradnju na polju trgovine prirodnim plinom. Time bi se omogućila diversifikacija izvora i pravaca opskrbe BiH prirodnim plinom.

"Strategija razvoja plinskog sektora Bosne i Hercegovine je zasnovana na razvijanju novih interkonekcija s plinskim sustavom Republike Hrvatske što za cilj ima integraciju BiH u regionalno i europsko tržište energijom. Memorandum predviđa stvaranje dugoročnih partnerskih odnosa", kazao je Salkić. Tvrtko Perković, operativni direktor Inina Istraživanja i proizvodnje nafte i plina, komentirao je da je Ina iskazala spremnost dostaviti BH-Gasu procjenu prodajne cijene prirodnog plina u BiH kako bi se izradili elaborati o isplativosti potrebni za kreditiranje projekata od strane međunarodnih financijskih institucija. Ina je spremna partneru u BiH transferirati know-how u razvoju plinskog tržišta.

Komentirajte prvi

New Report

Close