IN2 grupa planira rasti kroz akvizicije proizvoda i IP prava

Autor: Bernard Ivezić , 27. siječanj 2020. u 22:00
Katarina Šiber Makar u petak će Upravu 'predati' Nikici Škunci Igor Kralj/PIXSELL

Konsolidacija softverašu lani podigla prihod za 7 posto i dobit za 80 posto.

IN2 grupa priprema se za brži rast kroz akvizicije, doznaje Poslovni dnevnik. Jedna od najvećih softverskih kompanija u Hrvatskoj u veljači će, prema prethodnoj najavi, dobiti novu čelnu osobu u upravi i to Nikicu Škuncu koji na tu funkciju prelazi iz Nove TV, a nakon toga bit će spremna postojeći organski rast nadopuniti i akvizicijama. Hrvatska softverska kompanija time je zaključila konsolidaciju poslovanja, koju je provodila prethodne dvije godine, otkako ju je preuzela tvrtka Aquila Software u sastavu kanadske grupacije Constellation Software.

Katarina Šiber Makar, još aktualna predsjednica Uprave IN2 grupe, a koja će u veljači postati starija potpredsjednica za poslovni razvoj Aquila Softwarea, kaže da će i dalje naglasak biti na organskom rastu. Međutim, ne samo na organskom rastu.

Rast prihoda i dobiti

“U iduće dvije godine očekujemo daljnji organski rast, ali ćemo više poraditi i na anorganskom rastu – kroz akvizicije novih produkata, odnosno otkup vlasništva tj. IP prava nad tim produktima, i akvizicije IT tvrtki, koje će donijeti nove proizvode, klijente i tržišta”, kaže Šiber Makar.

Dodaje da su posljednje dvije godine bili smo fokusirani na segmente u kojima žele raditi dugoročno te na efikasnosti poslovanja. “Zadržali smo dobru strukturu klijenata i ulagali u nove proizvode i usluge, kao i na aktivnije širenje u regiji i na dalekim tržištima, što i dalje ostaje naša strategija”, kaže Šiber Makar.

Pojašnjava da već drugu godinu zaredom bilježe rast prihoda i dobiti te da takav trend očekuju da će se nastaviti. Prema prvim procjenama kompanije, IN2 grupa u 2019. godini zabilježila je rast prihoda od sedam posto na 232 milijuna kuna, dok je neto dobit porasla 80 posto na 17 milijuna kuna.

Jednako snažno porasla je operativna dobit koje je lani bila 29 milijuna kuna.

Podjednako snažno rasli su poslovi pokazatelji za IN2 Zagreb, najveći segment unutar IN2 grupe. IN2 Zagreb zabilježio je rast prihoda od 12 posto i neto dobiti od 50 posto.

Optimizirali radna mjesta

Šiber Makar pojašnjava da su unazad dvije godine smanjili broj radnih mjesta za 20-ak u funkcijama podrške kroz konsolidaciju s grupom. Međutim, u segmentima temeljnih poslovnih funkcija, poslovnih analitičara, konzultanata, voditelja projekata te u određenim tehnologijama i u broju programera, broj zaposlenih i suradnika je povećan. Šiber Makar kaže da će rasti i tijekom ove godine, i to dosadašnjim tempom.

“Broj zaposlenih u IN2 grupi s trajno angažiranim stručnjacima na našim projektima kroz strateške partnerske firme je veći od 600”, zaključuje Šiber Makar.

Komentirajte prvi

New Report

Close