Impol danas plaća i ulazi u TLM

Autor: Suzana Varošanec , 09. ožujak 2016. u 22:01
Tvornica će napokon oživjeti/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Idućeg tjedna tvornica će početi s radom te će s burze pozvati 250 radnika, dok će sirovina kamionima stići u Šibenik.

U stečaju šibenskog TLM-a jučer su na prvom ispitnom i izvještajnom ročištu ispitane tražbine vjerovnika, a potom su izglasani ključni prijedlozi za opstanak ove proizvodnje koje je najavio te detaljno iznio stečajni upravitelj Branko Morić. To znači da slovenski Impol ulazi u najam i da će danas uplatiti iznos koji je ponudio Jadranskoj banci za tražbine koje ona ima TLM-u, i to na javnom natječaju, koji je bio nedavno raspisan nakon dogovora s predstavnicima Vlade te je trajao do 7. ožujka.

Prema našim izvorima nitko osim Impola nije se javio. Temeljem navedenih odluka svi ugovori koji su potpisani sa stečajnim upraviteljom sad stupaju na snagu, a idućeg tjedna na zadovoljstvo radnika, kažu sindikalni predstavnici, ali i šibensko-kninskog župana Gorana Pauka i šibenskog gradonačelnika Željka Burića tvornica će početi s radom. Naime, sve je za to već pripremljeno i sirovina će stići kamionima u Šibenik, prema našim izvorima to su tisuće tona aluminijuma, pa Impol kreće s proizvodnjom koja je stala još u ljeto prošle godine.

Za ovaj je pozitivni rasplet ključna bila i jučer država. Naime, u stečaju šibenskog TLM Aluminiuma prijavljene su tražbine u ukupnom iznosu od oko 1,6 milijardi kuna, od čega više od milijarde kuna iznosi potraživanje koje je prijavila država, odnosno Ministarstvo gospodarstva. Riječ je o tražbini koja je nastala na osnovu potpore dane kroz otpis potraživanja države prema šibenskoj tvrtki u postupku privatizacije koja je provedena u mandatu Vlade Ive Sanadera.

Nju je stečajni upravitelj Branko Morić u cijelosti priznao, što znači da o svemu što slijedi u ovom stečaju zapravo snagom svoje tražbine odlučuje isključivo – država. To se jučer i potvrdilo kroz glasove koje je dao predstavnik nadležnog županijskog državnog odvjetništva. Ključna uloga države kao vjerovnika za daljnji tijek postupka prevagnula je, pak, za nastavak proizvodnje kroz najam slovenskog Impola i zapošljavanje radnika koji su završili na burzi otvaranjem stečaja.

Inače, jučer su utvrđene su i prijavljene tražbine koje se tiču više od 500 vjerovnika TLM-a, a dio ih je stečajni upravitelj Branko Morić osporio, što se poglavito odnosilo na dio menadžerskih potraživanja. Prvo ispitno ročište šibenske tvrtke započelo je u 10 sati, a nastavljeno je s izvještajnim ročištem, nakon čega su na dnevnom redu bili predviđeni i navedeni zaključci, i to upravo u pogledu najma imovine šibenske tvrtke kao tehnološke cjeline te nastavka proizvodnje, ali najduže na rok od godinu i pol dana u navedenoj organizaciji slovenskog Impola. Naši izvori iz Impola tvrde da će već idućeg tjedna s burze pozvati 250 zaposlenika. 

Komentirajte prvi

New Report

Close