Imamo najjači promet na Mediteranu, ali do kad?

Autor: Marija Crnjak , 24. lipanj 2020. u 07:47
Njemački TUI je već odveo prve grupe njemačkih turista na Mallorcu/REUTERS

Od ukupnog broja noćenja ovog vikenda, domaći turisti ostvarili su 23 posto, a ostalo su stranci, najviše Nijemci.

Hrvatska je dočekala prvi ovogodišnji vikend sa značajnijim turističkim prometom, ali dvije trećine slabiji od produženog vikenda u lipnju 2018. godine. Ipak, još je jači od aktualnog prometa većine mediteranskih destinacija.

Međutim, Grčka i Španjolska s početkom srpnja planiraju započeti povratak na turističku kartu, za što postoji interes i s tržišta na koja računa Hrvatska, pokazuju najave turoperatora.

‘Suživot’ s koronom

Usto, pitanje je kakav bi ovaj vikend bio da mu nije prethodio gaf s teniskim turnirom u Zadru, koji je zbog širenja zaraze Hrvatskoj donio lošu reklamu. No, ne treba zanemariti da Španjolska još ima više od 68 tisuća aktivnih slučajeva zarade Covidom 19, a računa na otvaranje turizma.

Kako je izvijestila Hrvatska turistička zajednica u utorak, prema prvi rezultatima sustava eVisitor, u Hrvatskoj je od 19. do 22. lipnja ostvareno 185.389 dolazaka i 842.659 noćenja, a dnevno je prosječno u Hrvatskoj boravilo oko 210.000 turista.

Pritom se u najvećoj mjeri radi o komercijalnom smještaju, vikendaši su ostvarili oko 11.000 dolazaka te oko 163.000 noćenja. Također, tijekom vikenda od 16. do 21. lipnja na autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) i Autoceste Rijeka – Zagreb naplaćena je cestarina od 23,37 milijuna kuna, što je u odnosu na usporedivi vikend prošle godine 32 posto manje, izvijestio je HAC.

Na tim je autocestama prometovalo 486.614 vozila, 22 posto manje nego lani. Za ilustraciju, u 2018. je tijekom dugog vikenda od 21. do 25. lipnja ostvareno 2,9 milijuna turističkih noćenja i 621.000 turističkih dolazaka.

Ušli smo u glavni dio godine

“Ušli smo u glavni dio turističke godine, Hrvatska je među rijetkim državama Mediterana u kojima se u ovom trenutku realizira turistički promet i na tu činjenicu trebamo biti ponosni. Sustav obrane protiv korona virusa u cijeloj zemlji postavljen je na visokoj razini. Poštujmo trud i preporuke nadležnih stručnih službi.

842,6

tisuća noćenja u Hrvatskoj je ostvareno od 19. do 22. lipnja. Lani u to vrijeme bilo ih je 2,9 milijuna

Osigurani su uvjeti za sigurno turističko ljeto, iz dana u dan bilježit ćemo sve veći priljev gostiju, a na svima nama, i građanima i turistima je da se ponašamo odgovorno i pridržavamo svih propisanih epidemioloških mjera”, poručio je u utorak direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, nadodavši kako za koji dan kreću promotivne aktivnosti usmjerene prema domaćem tržištu.

Od ukupnog broja noćenja ovog vikenda, domaći turisti ostvarili su 23 posto, a ostalo su stranci, od toga su najviše noćenja ostvarili turisti iz Njemačke (24 posto udjela u ukupnim noćenjima), petina su Slovenci, 9 posto je bilo Austrijanaca, a 7 posto Čeha.

Najveći broj noćenja bilježi Istarska županija (31%), zatim slijedi Primorsko-goranska županija (24%) te Zadarska županija (17%), dok je gledajući prema destinacijama najviše noćenja ostvareno u Rovinju, Viru, Medulinu, Malom Lošinju i Poreču.

Staničić

Iz dana u dan bilježit ćemo sve veći priljev gostiju, a na svima nama, i građanima i turistima je da se ponašamo odgovorno i pridržavamo svih epidemioloških mjera.

Najviše noćenja ostvareno je u privatnom smještaju, gotovo trećina, u kampovima nešto više od četvrtine prometa, a najmanji udjel u noćenjima od svega 13 posto ostvarili su hoteli. Grčka i Španjolska pripremaju se za prihvat turista u srpnju, a njemački TUI je već odveo prve grupe njemačkih turista na Mallorcu, njihovu omiljenu destinaciju, u sklopu pilot projekta pokretanja hotelskog biznisa.

Na strani konkurenata

Ivor Vucelić, šef TUI-eva hotelskog segmenta za centralni i istočni Mediteran i Sjevernu Afriku, u razgovoru za Jutarnji list otkrio je da je TUI u fazi u kojoj ima više odgoda bukinga za sljedeće ljeto, a Hrvatska nije izuzeta od tog trenda. Od novih rezervacija, kojih je i dalje izuzetno malo, ipak najviše odlazi u Grčku i Španjolsku.

Iako britanska Vlada i dalje svojim građanima ne preporučuje putovanja u inozemstvo osim u slučaju nužde, britanski TUI objavio je ovih dana da je spreman pokrenuti letove iz Ujedinjenog Kraljevstva, prema Grčkoj, Balearima i Kanarima, i to od 11. srpnja. Ako se izmijene sentimenti u Vladi, a oni očekuju da hoće, spremni su letjeti u mali broj resorta do kraja srpnja, te povećati taj broj u kolovozu i rujnu.

Komentirajte prvi

New Report

Close