Demografska slika hrvatskih poduzeća konstantno se poboljšava

Autor: Marija Brnić , 14. studeni 2023. u 11:00
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Od ulaska u EU broj novih i aktivnih poduzeća konstantno raste.

Demografska slika hrvatskih poduzeća, pogotovo kada je riječ o novorođenim tvrtkama, od ulaska u Europsku uniju konstantno se poboljšava, uz očekivani prekid tog trenda tijekom pandemije koronavirusa u 2020. godini.

Najnoviji, privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je u prošloj godini veći broj aktivnih poduzeća, da je porastao broj novoosnovanih tvrtki, dok se prve podatke o ugašenima očekuje tek kod idućeg izvješća, kako je to uobičajeno, polovicom iduće godine.

Ukupno je lani aktivno na poslovnoj sceni bilo 226 tisuća registriranih poduzeća, što je osam i pol tisuća više nego u 2021. Pri tom je tek osnovanih tvrtki bilo 26 tisuća, a usporedi li se brojke o osnivanju tvrtki s prethodnom godinom, pokrenuto ih je oko dvije tisuće više.

To su svakako dobri generalni pokazatelji, a ono što obilježava ‘krvnu’ sliku poduzeća jest činjenica da tvrtke iz segmenta kojeg statistika vodi kao Stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti prednjače i kad je riječ o udjelu u ukupnom broju aktivnih, kao i među novonastalim poduzećima.

26

tisuća novih tvrtki pokrenuto je u 2022. godini, dvije tisuće više nego 2021.

Među 226 tisuća aktivnih tvrtki iz ove djelatnosti ih dolazi čak 37,4 tisuća ili 16,6 posto, čak više nego iz trgovine ili prerađivačke industrije. Isti je slučaj i kod novih tvrtki, jer ih se najviše osnovalo u toj kategoriji, ukupno 4300.

Statistika pokazuje i da je, unatoč tomu što ima pozitivne pokazatelje i bilježi blagi porast i ukupnog broja aktivnih i broj novoosnovanih tvrtki, prerađivačka industrija slabo napreduje i nije atraktivna kao neke druge djelatnosti.

To svakako nije dobar znak, jer proizvodnja, uz trgovinu, znači i najviše radnih mjesta i najveći financijski promet. Konkretno, u svim aktivnim poduzećima u Hrvatskoj je zaposleno 1,25 milijuna radnika.

U građevinskom sektoru lani je bilo gotovo 140 tisuća zaposlenih radnika/KRISTINA STEDUL FABAC/PIXSELL

Najviše ih je, gledano po nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, u prerađivačkom sektoru. U nešto manje od 24 tisuće tvrtki u industrijskoj proizvodnji zaposlenih je bilo 274 tisuće.

Nešto manji broj zaposlenih, 246 tisuća, bilo je u poduzećima koja se bave trgovinom, a kojih je u 2022. godini bilo ukupno 35 tisuća, dok u tvrtkama koje se bave stručnim, znanstvenim i tehničkim poslovima taj omjer znatno ‘tanji’, jer u 37 tisuća tvrtki ukupno je zaposleno nešto manje od 94 tisuće radnika.

Kad je o prometu riječ, u prerađivačkom sektoru on je iznosio 1077 milijardi kuna, u čemu je trećina ostvarena u trgovini, a više od petine uprihodili su industrijalci, dok su tvrtke koje se bave stručnim, znanstvenim i tehničkim poslovima sudjelovale s tek 3,5%.

Slab interes za prerađivačku industriju još je izraženiji pogledaju li se brojke o novoosnovanim poduzećima u 2022. godini, jer više od 2,1 tisuću tvrtki u toj djelatnosti poslodavci su otvorili i u građevinarstvu, trgovini, ICT-u, turizmu i ugostiteljstvu, te stručnim, znanstvenim i tehničkim poslovima.

Stagnacija turističkog rasta

Za zemlju koja se sve izraženije oslanja na turistički sektor, gleda li se pokazatelje za proteklih pet godina, nema tako intenzivnog pomaka u broju aktivnih tvrtki, tek se u broju zaposlenih.

Skok u ICT-u
Ipak, za zemlju koja se jako i sve izraženije oslanja na turistički sektor, gleda li se pokazatelje za proteklih pet godina, nema tako intenzivnog pomaka u broju aktivnih tvrtki, tek se u broju zaposlenih vidi nešto značajniji porast. Već godinama je, naime, broj turističkih tvrtki drži na razini od oko 21 tisuću, dok je broj zaposlenih je povećan u zadnjih pet godina za 6 tisuća (na 116 tisuća), a ostvaren je u 2022. promet u iznosu od 44 milijarde kuna.

Gleda li se unatrag pet godina, značajan porast bilježi i građevinski sektor, u kojemu je broj tvrtki skočio za gotovo 10 tisuća, na 28,5 tisuća, što je pratilo i povećanje zaposlenih za 33 tisuće radnika, te ih je lani bilo gotovo 140 tisuća zaposleno u tim tvrtkama.

Značajan skok, ne toliko u posljednjih godinu dana, koliko u petogodišnjem razdoblju, primjetan je u ICT-u. U toj je sve atraktivnijoj niši broj tvrtki udvostručen u pet godina, lani ih je bilo aktivno 14 tisuća, no tim intenzitetom nije rastao i broj zaposlenih, kojih je lani u ovim tvrtkama radilo nešto manje od 63 tisuće.

I u administrativnim poslovima sve je više tvrtki, pa je lani aktivno bilo njih 13 tisuća sa 63 tisuća zaposlenih, dakle, nešto više nego ih radi u ICT-u.

Kada se gleda stopa preživljavanja tvrtki, od onih koje su nastale 2017. godine, petu godinu preživjelo je više od polovice. Točnije, njih 56%, što je pomak u odnosu na primjerice tvrtke pokrenute u 2015., kojih se na tržištu nakon pet godina poslovanja uspjelo održati 49%.

Iz te generacije veći je bio i broj onih koji nisu uspjeli preživjeli ni prvu godinu na tržištu, jer preživjelo ih je bilo 84 posto, dok su tvrtke iz generacije 2022. nešto žilavije, jer tu prvu i po mnogima ključnu godinu uspjelo je izdržati i nastaviti s radom njih 87%.

10

tisuća novih građevinskih tvrtki osnovano je u posljednjih pet godina

Važno za kreatore politika
Stopa preživljavanja važna je za kreatore gospodarske politike i usmjeravanja poticaja pojedinim djelatnostima, a ono na što najnovija statistička slika poduzeća i njihove demografije definitivno ukazuje jest potreba puno veće brige za hrvatsku prerađivačku industriju i njezin razvoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close