Poslovna 2024.
Poslovna 2024.

Ima još prostora za porezno rasterećenje rada kako bi on bio konkurentniji

Hrvatska ima najvišu stopu oporezivanja potrošnje, a i pri vrhu je oporezivanja dobiti.

PD VL native tim
29. studeni 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Porezna politika ima važnu ulogu u jačanju socijalne sigurnosti. Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) godinama se bavi pitanjima porezne politike te je do sada izdala niz preporuka s ciljem poreznog rasterećenja zaposlenika.

Upravo zato su zadovoljni s najavom Ministarstva financija za omogućavanje opcijskih planova društva s ograničenom odgovornošću što posebno glasno već godinama traži IT sektor, kao i omogućavanje jednostranog ispravka PDV-a za nenaplativa potraživanja To su značajni koraci koji su pokazali odličnu suradnju s Ministarstvom financija i njihovu otvorenost za potrebe gospodarstva.

Značajni koraci za gospodarstvo

U AmChamu su zadovoljni s najavom Ministarstva financija za omogućavanje opcijskih planova d.o.o.-a i jednostranog ispravka PDV-a za nenaplativa potraživanja.

Pozitivni pomaci

Zadovoljni su i rasterećenjem dohotka fizičkih osoba (proširivanjem mjesečne bruto osnovice nižeg poreznog razreda i snižavanjem stopa oporezivanja dohotka općenito) i malih poduzetnika, kao i uvođenjem više mogućnosti isplata neoporezivih primitaka. Ipak, smatraju kako ima još prostora za porezno rasterećenje rada kako bi on bio konkurentniji u odnosu na druge zemlje srednje i istočne Europe.

Hrvatska ima najvišu stopu oporezivanja potrošnje, nalazi se i pri vrhu oporezivanja dobiti, a nužno je, smatraju u AmChamu, i smanjiti stope poreza na dohodak od 20% na 10% i stope od 30% na 25%, što bi imalo snažan utjecaj na hrvatsko gospodarstvo, povećalo kupovnu moć i osiguralo da uz isti trošak poslodavaca zaposlenici dobivaju veća neto primanja.

S obzirom na evidentan porast broja startupova u Hrvatskoj, posebice u IT sektoru, AmCham također predlaže da se razmotri primjena modela poticanja ulaganja u startupove kroz poreznu olakšicu po osnovi umanjenja porezne obveze za iznos ulaganja, kako bi se olakšalo ulaganja u startupove te omogućilo njihov brži rast i zadržavanje kvalitetnih zaposlenika.

Stimulacije poslodavaca putem neoporezivih isplata za troškove zdravlja radnika/Shutterstock

Opcijski planovi

Također je bitna i implementacija opcijskih planova u d.o.o.-e jer su mlada poduzeća bazirana na znanju i inovativnim poslovnim modelima, te su posebno osjetljiva na nedostatak kvalificirane radne snage i zadržavanje ključnih zaposlenika. Opcijski planovi za društva s ograničenom odgovornošću prepoznati su i u većini drugih razvijenih europskih gospodarstva, a možemo reći da na njemu počiva uspjeh startup kulture u SAD-u kao načinu poticanja inovacija i kreiranja radnih mjesta.

Upravo zato su u AmChamu zadovoljni što 2024. započinje korakom bliže zdravom poduzetničkom eko sustavu koji može nagrađivati zaposlenike ne samo opcijskim dionicama već i udjelima u društvima s ograničenom odgovornošću. Napravit će to razliku na hrvatskoj startup sceni čineći je bogatijom za ključan alat u zadržavanju važnih zaposlenika – mogućnosti da svoj uspjeh vežu uz uspjeh poduzeća. Ono za što se AmCham dodatno zalaže je da se vrijednost primitaka iz opcijskih planova smatra bruto primitkom, kako bi se izbjeglo potenciranje efektivne porezne stope.

* Sadržaj omogućuje AmCham

Ulaganje u zdravlje zaposlenika i kamate na kredit kao olakšice

Doprinosi za obvezna osiguranja, poput zdravstvenog osiguranja, također bi trebalo smanjiti, ali u AmChamu su svjesni da je to nerealno u kratkom roku. Smatraju da postoje opravdani razlozi za ograničenje iznosa doprinosa za zdravstveno osiguranje, koji su za poslodavca sada 16,5% prema punom iznosu plaće i ostalih primitak od nesamostalnog rada, što značajno poskupljuje trošak rada. S druge strane, poslodavci za radnike plaćaju neograničene doprinose, a prava iz zdravstvenog osiguranja koja radnici koriste u pravili su ograničena. Tako, primjerice, za punu zdravstvenu uslugu postoji obveza plaćanja dopunskog doprinosa; zdravstvena usluga nije dostupna u realnom roku zbog predugih lista čekanja, pa su ljudi prisiljeni plaćati usluge privatnog zdravstva, a i određene lijekovi i liječenje HZZO ne pokriva pa ih radnici dodatno plaćaju. Predlažu i stimulacije poslodavaca putem neoporezivih isplata za određene troškove namijenjene zdravlju radnika, poput troškova određenih specifičnih pregleda, dodatnog i dopunskog osiguranja, lijekova, ali i troškove nekih sportskih i zdravstvenih aktivnosti (npr. teretana). Također, AmCham predlaže uvođenje porezne olakšice (uvećanje osobnog odbitka) po osnovi troška kamata na stambene kredite kojima se rješava stambeno pitanje poreznog obveznika. Takve olakšice su ukinute prije dosta godina, sa objašnjenjem kako Porezna uprava nema dovoljno resursa obrađivati sve takve zahtjeve. S obzirom na opći porast inflacije koji se ponajviše očituje u stambenom sektoru, ovakva mjera bi značajno pridonijela ohrabrivanju mladih obitelji na rješavanje stambenog pitanja i ostanak u Hrvatskoj.

New Report

Close