Ima ga u sladoledima, jogurtima, grickalicama: Koliko je opasan etilen-oksid?

Autor: Poslovni.hr , 03. kolovoz 2021. u 08:33
FOTO: Pixabay

Etilen-oksid može se koristiti kao biocid i dezinficijens. To je visoko reaktivni plin, toksičan ako se proguta i otrovan ako se udiše. Izaziva iritaciju dišnog sustava, pospanost ili vrtoglavicu, nagriza kožu, uzrokuje teško oštećenje oka, a ima i štetne učinke na plodnost.

Kratkotrajna konzumacija spornih proizvoda neće ugroziti zdravlje potrošača, no njihovim se opozivom s tržišta, sukladno EU propisima, nastojao umanjiti i najmanji potencijalni rizik kako bi se zaštitilo zdravlje potrošača, kazala je ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede Tatjana Karačić nakon sastanka s predstavnicima karlovačke udruge za zaštitu potrošača Korana.

Povod sastanku bila je alarmantna situacija vezana za povlačenje brojnih proizvoda s hrvatskog tržišta proteklih dana. S polica trgovačkih lanaca, podsjetimo, opozvani su sladoledi MC Vanilla, MC Mint chocolate i MC Nougat ice cream od 2,5 litre, Milkini NUII Berry, NUII Mango i NUII Macadam od 270 ml (3X90 ml), kao i Milka mini štapići 6X50 ml, Marsovi sladoledi Snickers, Tvix, Bounty ice cream bar i M/M peanut cream stick, Dukatovi jogurti Dukatos crni ribiz i naranča cimet od 150 g, biokeksići Gustoni Cracker Sesam mit Rosmarin od 250 g, karamelizirani orašasti plodovi Eridanous… određenih serija i rokova trajanja – u kojima je utvrđeno prisustvo pesticida etilen-oksida u EU zabranjenog.

Večernji list doznaje da je u većini slučajeva riječ o aditivu E410, odnosno zgušnjivaču koji se dobiva iz brašna sjemenki rogača, uglavnom podrijetlom iz Indije, gdje je etilen-oksid dozvoljen u proizvodnji hrane. Sumnja se da je u sjemenke došao korištenjem pesticida, kao sterilizator za pripravu ili obama postupcima. No kako se rabi u iznimno malim količinama koje se dodaju u proizvode tijekom proizvodnje, izmjerene količine bile su relativno niske, ne puno veće od granice detekcije.

Aktivna tvar etilen-oksid nije dozvoljena za uporabu na području EU pa tako ni u RH od 26. svibnja 2015. godine. Prema tome nije određena ni najveća dopuštena količina (MDK) – već sama detekcija tog spoja u nekoj namirnici znači da proizvod nije u skladu s Uredbom 396/2005, pa je na razini EU tijekom lipnja/srpnja ove godine dogovoreno da se svi prehrambeni proizvodi u kojima se utvrdi prisutnost aditiva koji sadrži etilen-oksid odmah povlače. To se, prema neslužbenim informacijama, dogodilo na inicijativu Španjolske agencije za hranu koja je upozorila da je opasan za zdravlje ljudi i u najmanjim količinama. Etilen-oksid može se koristiti kao biocid i dezinficijens. To je visoko reaktivni plin, toksičan ako se proguta i otrovan ako se udiše. Izaziva iritaciju dišnog sustava, pospanost ili vrtoglavicu, nagriza kožu, uzrokuje teško oštećenje oka, a ima i štetne učinke na plodnost.

S obzirom na to da se nije mogla sa sigurnošću utvrditi najveća dopuštena koncentracija za tu vrstu aditiva kao i to koja bi koncentracija u konačnom proizvodu bila zadovoljavajuća u smislu zaštite zdravlja, njegova zabrana najveća je razina zaštite zdravlja potrošača.

Proteklih mjeseci puno se pisalo i o opozivu niza proizvoda sa sezamom i orašastim plodovima u kojima su nađene iznimno velike količine etilen-oksida, mahom indijskog podrijetla. Otamo, čini se, dolazi i sporni rogač koji se koristi kao aditiv u europskim proizvodima. Iz HAPIH-a kažu da je u 2020. u RH povučeno/opozvano 12 proizvoda zbog etilen-oksida, a u 2021. do danas 33 proizvoda. Najčešće je nađen u gotovim jelima i grickalicama, orašastim plodovima, sjemenkama, žitaricama i pekarskim proizvodima, dijetalnoj hrani, dodacima hrani, bilju i začinima, sladoledima i desertima…

Komentirajte prvi

New Report

Close