U manje od tjedan dana povučeno 14 proizvoda, u ministarstvu razgovarali o kaznama

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. kolovoz 2021. u 11:58
FOTO: Pixabay

Od 27. srpnja do danas, povučeno je više proizvoda od prosjeka, čak 14 različitih proizvoda u kojima je utvrđen pesticid etilen oksid, a koji se koristi u procesu proizvodnje.

Udruga za zaštitu potrošaća Grada Karlovca – Korana održala je u ponedjeljak sastanak s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede zbog sve učestalijih povlačenja prozivoda s tržišta s ciljem da se zaštiti zdravlje potrošača.

Predsjednica Udruge Marina Novaković Matanić poručila je kako su zadovoljni sa sastankom u Ministarstvu poljoprivrede te su dogovorili i daljenje korake.

“Sastanak je bio konstruktivan i ne samo da smo raspravljali o povlačenju hrane, raspravljali smo o puno širim temama i kako iskontrolirati cjelokupno tržište. Ovo je bio jedan u nizu sastanaka koji ćemo održati s njima”, kazala je Novaković Matanić za Hinu.

Sastanak je iniciran zbog velikog broja povučenih proizvoda s tržišta, a o kojima je izvijestila Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu.

Od 27. srpnja do danas, povučeno je više proizvoda od prosjeka, čak 14 različitih proizvoda u kojima je utvrđen pesticid etilen oksid, a koji se koristi u procesu proizvodnje.

“Kada je riječ o zadnjem pesticidu, on je povučen u cijeloj Europi jer se našao u aditivu koji je proizveden u trećim zemljama”, naglasila je Novaković Matanić.

Dodaje kako su se dogovorili da će u cijelu raspravu uključiti i Državni inspektorat, Carinsku upravu te Ministarstvo zdravstva koje je nadležno za kakvoću voća koje se primjerice nalazi na tržnici.

“Nama je intencija da zaštitimo zdravlje potrošaća i na tome ćemo inzistirati. Razgovarali smo o tim kaznama koje mi predviđamo i za uvoznike i za trgovce”, kazala je Novaković Matanić.

Istaknula je kako su inzistirali na tome da proizvođač odgovara za nepoznate tvari koje se nalaze u njegovim proizvodima, pogotovo ako je još i znao za njihovo postojanje.

“Mi ćemo već danas uputiti naše pismo Državnom inspektoratu i pozvati ih na suradnju. Vrlo uskoro bi trebao biti taj sastanak”, zaključila je Novaković Matanić.

Komentirajte prvi

New Report

Close