IGH s novim poslom jača u sferi važne željezničke infrastrukture

Autor: Suzana Varošanec , 07. srpanj 2020. u 21:59
Obnova pruge Zagreb Zapadni kolodvor - Savski Marof projekt je vrijedan 365,7 mil. kuna/I. KRALJ/PIX

Glavni izvođač radova je tvrtka Swietelsky, koja je s HŽ Infrastrukturom u veljači potpisala ugovor vrijedan 365,7 milijuna kuna.

Institut IGH ugovorio je s HŽ Infrastrukturom IGH-ov nadzor nad radovima obnove pruge Zagreb Zapadni kolodvor – Savski Marof, u trajanju 30 mjeseci, o čemu su i izvijestili preko Zagrebačke burze.

Ova vodeća inženjerska tvrtka u zemlji, s oko tisuću aktivnih ugovora primarno u graditeljstvu, tako je svoju knjigu narudžbi podebljala sklapanjem 5,6 milijuna kuna (bez PDV-a) vrijednog ugovora, čime jača prisutnost u području važne željezničke infrastrukture gdje su u tijeku ukupna ulaganja u vrijednosti 10-ak milijardi kuna te se očekuje veliki razvojni projekt nizinske pruge od Zagreba do Rijeke.

Novi ugovor realizirat će se u sklopu projekta većim dijelom financiranim kreditom Svjetske banke za obnovu i razvoj (IBRD).

Glavni izvođač radova je tvrtka Swietelsky, koja je s HŽ Infrastrukturom u veljači potpisala ugovor vrijedan 365,7 milijuna kuna. Po završetku radova na dionici dvokolosiječne pruge duge 17,8 km na koridoru RH1, kako navode iz IGH izuzetno važnom za međunarodni teretni i gradsko-prigradski prijevoz kojom u prosjeku prođe oko 160 vlakova na dan, vlakovi će ići brzinom od 120 km/h.

Uz veću sigurnost i interoperabilnost željezničkoga prometa te nosivost pruge, ističu i da će se smanjiti troškovi održavanja pruge te poboljšati mogućnosti prijevoza više putnika u dnevnom migracijskom prometu, što je osobito bitno za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju.

Prema predsjedniku Uprave HŽ Infrastrukture Ivanu Kršiću, devet velikih projekata trenutačno se nalazi u fazi realizacije. Pod zadnje potpisani ugovori odnose se na projekte Savski Marof – Zagreb, Vinkovci – Vukovar, Virovitica – Pitomača i Križevci – Koprivnica – državna granica.

Komentirajte prvi

New Report

Close