Neke tvrtke već se raspituju za istraživanje nafte na hrvatskom kopnu

Autor: Marija Brnić , 10. srpanj 2014. u 11:49
Thinkstock

Službenim odlukama Vlada će na današnoj sjednici odobriti pokretanje međunarodnog javnog nadmetanja za koncesije.

Službenim odlukama Vlada će na današnoj sjednici odobriti pokretanje međunarodnog javnog nadmetanja za koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina i na kopnenom dijelu Hrvatske.

Točnije, proces će se pokrenuti za prvo od tri područja na kontinentalnom području države koje se planira ponuditi zainteresiranim naftnim tvrtkama za koncesiju, a radi se o području Istočne Hrvatske, na kojem će biti utvrđeno šest blokova. Natječaj će formalno biti otvoren polovicom idućeg tjedna i kao u slučaju Jadrana, trajat će sedam mjeseci, odnosno ponude će se prikupljati u veljači idućeg godine."Data Room" s podacima za kopneno područje RH službeno je u Agenciji za ugljikovodike već otvoren prije mjesec dana, a primarno su u njemu dostupni 2D i 3D seizmički podaci, te podaci za 500 istražnih bušotina snimljenih pretežito upravo na području Drave i Istočne Hrvatske na koje se i odnosi ova faza natjecanja.

Dosad je, kako saznajemo u Agenciji za ugljikovodike, proučavanje snimki zatražilo već troje zainteresiranih, a procjene su da će za kopno zanimanje biti nešto manje intenzivno nego za Jadran, gdje je u knjizi za pregled snimki od travnja od kada je otvoren ured, zabilježeno čak 45 zainteresiranih kompanija, i to redom sve velike europske, američke i azijiske naftne kompanije. Proučavanje seizmičkih  snimki za Jadran najvećim dijelom je, smatraju u Agenciji, već obavljeno, a u narednim mjesecima očekuje se priprema ponuda, koje se prikuplja do 3. studenoga u 14 sati.

Javni natječaji za ostala dva kopnena područja, pak, biti će otvorena prema zadnjim najavama u 2015. i to početkom godine za područje sjeverozapadne i središnje Hrvatsku, dok bi za područje Dinarida javni natječaj mogao biti otvoren u drugom dijelu godine.  Kako saznajemo, Agencija za ugljikovodike u prva tri mjeseca rada uprihodila je 1 milijun kuna od naplate ulaska u "data room", a 20 milijuna kuna od prodaje snimki. 

Komentirajte prvi

New Report

Close