Vlada: Uskoro natječaj za istraživanje ugljikovodika i na kopnu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. srpanj 2014. u 13:04
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada je danas donijela odluku o provedbi javnog nadmetanja za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na kopnenom dijelu Hrvatske, a taj bi natječaj prema najavama iz Ministarstva gospodarstva trebao biti objavljen oko sredine srpnja.

Vlada je danas donijela odluku o provedbi javnog nadmetanja za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na kopnenom dijelu Hrvatske, a taj bi natječaj prema najavama iz Ministarstva gospodarstva trebao biti objavljen oko sredine srpnja.

Kako se navodi u obrazloženju odluke o objavi natječaja, Vlada je ocijenila da postoji potreba za utvrđivanjem pojedinačnih rezervi ugljikovodika, dakle nafte i plina, na kopnenom dijelu Hrvatske temeljem Studije opravdanosti izdavanja dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika, koju je izradilo Ministarstvo gospodarstva.

Prema ranijim najavama ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, istraživanje i moguća eksploatacija ugljikovodika u kontinentalnoj Hrvatskoj provodit će se u tri 'runde' – za ovaj je mjesec najavio natječaj za područja uz rijeku Dravu i u istočnoj Slavoniji, za par mjeseci uslijedio bi natječaj za ostatak srednje i sjeverne Hrvatske, a 2015. godine na red bi došli Dinaridi. Data room za kontinentalni dio Hrvatske već je otvoren početkom lipnja pri Agenciji za ugljikovodike.

Odlukom o sadržaju i uvjetima natječaja određuje se da, među ostalim, ponude moraju sadržavati isprave kojima ponuditelji dokazuju svoju financijsku, pravnu i tehničku sposobnost te isprave kojima se osigurava zaštita zdravlja, sigurnosti i zaštita okoliša.

Za uvid u dokumentaciju ponuditelji će morati uplatiti 5 tisuća eura, a uz ponudu će morati dostaviti i "zadovoljavajuće jamstvo za ozbiljnost ponude" u iznosu od pola milijuna eura, bez kojeg se njihove ponude neće niti razmatrati.

Izričito se navodi i da će iz postupka javnog nadmetanja biti isključeni oni ponuditelji koji će pokušati utjecati na prosudbu povjerenstva koje će provoditi ovo nadmetanje ili ostalih državnih dužnosnika ili javnih tijela, kao i oni koji protuzakonito pokušaju pribaviti zaštićene podatke ili isprave vezane uz ovaj natječaj.

Također, isključuju se i ponuditelji koji su u drugim državama pokazali bilo kakav nedostatak učinkovitosti ili odgovornosti u bilo kojem obliku u prijašnjim obavljanjima djelatnosti vezanima uz istraživanje i uskploataciju ugljikovodika.

Među kriterijima za odabir najpovoljnijeg ponuditelja su, pak, tehnička, financijska i stručna sposobnost podnuditelja, način na koji ponuditelj namjerava izvršavati djelatnosti iz dozvole, ukupna kvaliteta podnesene ponude, odnosno predloženi program minimalnog ulaganja u seizmička istraživanja te predloženi rudarski radobi bušenja i ostala ispitivanja, kao i financijski uvjeti koje je ponuditelj ponudio u cilju izdavanja dozvole.

Leverić: Čak i da se ne nađe nafta, bit će pozitivnog učinka

Datum objave natječaja još nije poznat, ali prema danas donesenim odlukama, javno će nadmetanje biti otvoreno šest mjeseci od objave natječaja, a Stručno povjerenstvo prijedlog o ponuđaču kojem će se izdati dozvola mora dostaviti Vladi dva mjeseca od isteka roka za dostavu ponuda. Ugovor o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika mora se pak sklopiti unutar daljnjih tri mjeseca.

"Danas su donesene odluke da se pristupi javnom nadmetanju i očekujem otprilike sredinom ili najkasnije u trećoj četvrtini ovoga mjeseca da se krene s njime", rekao je novinarima zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić nakon sjednice Vlade.

Na upit zanima li kontinentalno područje ruske investitore, Leverić je izjavio da su svi investitori u naftu i plin na području Hrvatske zainteresirani za sva područja, pa tako i za kontinent.

"Mogli ste vidjeti koliki interes postoji za more, a isto tako, ako gledamo geološki u povijest, i prostor kontinenta Hrvatske geološki je interesantan", kaže Leverić.

Odgovarajući na upit novinara o efektu koji bi istraživanje i eksploatacija nafte imali na domaće gospodarstvo, Leverić je istaknuo da je svaka kompanija koja je zainteresirana za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na području Jadranu krenula u pripreme nabavke i opreme i infrastrukture, koja im omogućava da mogu ovdje raditi ako pobijede na natječaju.

"Tako su i naše kompanije interesantne tim investitorima. Ovdje vidimo potencijal, pogotovo za sektor brodogradnje i elektroindustrije, te za hrvatske pomorce, koji rade na platformama u inozemstvu, a imaju znanja i vrlo su popularni i priznati", naveo je Leverić.

Napomenuo je da čak i da se ne nađe nafta, samo istraživanje također ima multiplikator za gospodarstvo. Iznio je podatak da su neke studije pokazale da četiri godine istraživanja na određenom polju, na području od 1.000 četvornih kilometara, nosi otprilike 200 milijuna američkih dolara troškova.

"Dakle, samo interes za određeno polje i pokretanje istraživanja u određenom polju ima učinak za hrvatsko gospodarstvo", kazao je Leverić, dodavši da je 28 do 29 tvrtki zainteresirano za istraživanje, no pitanje je koliko će ih se javiti za koncesiju.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close