Idući mjeseci ključni za kompromis oko VFO-a

Autor: Poslovni dnevnik , 28. siječanj 2020. u 15:41
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

EK predložila da proračun iznosi 1,11% BND-a Unije, države neto-uplatiteljice traže 1%.

Idući mjeseci bit će ključni za postizanje dogovora o novom višegodišnjem financijskom okviru (VFO)za razdoblje od 2021. – 2027., zbog čega je hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a iznimno važno, poručeno je nakon sastanka predstavnika Odbora za proračun Europskog parlamenta i premijera Andreja Plenkovića. Da je, uz ranija četiri poznata prioriteta, najveći fokus upravo na VFO-u, rekao je u ponedjeljak ministar financija Zdravko Marić. Kazao je da je glavnina posla u rukama Europskog vijeća i predsjednika Charlesa Michela koji je zadužen za postizanje kompromisa članica. Upravo je s ciljem nastavka dijaloga Michel za 20. veljače sazvao izvanredni samit s čelnicima država i vlada.

“Ovisno o ishodu tog, ili bilo kojeg sljedećeg, sastanka Hrvatska kao predsjedatelj Vijeća EU-a je spremna i s Europskom komisijom, kao i Europskim parlamentom, nastaviti dijalog”, kazao je Marić. Nakon što dobijemo politički (pregovarački) okvir, postoji cijeli niz, točnije 45 sektorskih dosjea, koji su dio ukupnog paketa, a sastavni su dio našeg dijaloga, dodaje ministar financija. “Cijeli tim hrvatskog predsjedavanja je spreman za nastavak razgovora i u konačnici svi se nadamo uspješnom završetku važnog posla koji je pred svima nama”, rekao je Marić ističući da se uspjehom smatra postizanje kompromisa. “Koliko dobar i kvalitetan taj kompromis će biti to ćemo vidjeti, međutim svi pod uspješnim završetkom smatramo da se u tijeku ove godine taj proces okonča i da imamo u potpunosti pravo funkcioniranje VFO-a te da onda možemo ići u slijedeće faze, a to su proračuni godinu za godinom”, izjavio je Marić.

Europska komisija je predložila da proračun iznosi 1,11 posto bruto nacionalnog dohotka (BND) EU-a, države neto-uplatiteljice traže oko 1 posto BND-a, dok države iz neformalne skupine Prijatelji kohezije, među koje spada i Hrvatska, traže zadržavanje razine izdvajanja za poljoprivredu i kohezijsku politiku te istu razinu nacionalnog udjela u sufinanciranju projekata, kao i da se ne skraćuje razdoblje za provedbu projekata.

Komentirajte prvi

New Report

Close