Idući mjesec kreće sezona lova na bijeli tartuf, no i tu ima neočekivanih problema

Autor: Poslovni.hr , 23. kolovoz 2022. u 10:10
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Sezona bijelog tartufa ne bi trebala biti katastrofalna kao 2012. godine kada je gotovo pa izostala.

Približava se dan prvog ovosezonskog ulaska u Motovunsku šumu, najpoznatije stanište istarskog bijelog tartufa, Tuber magnatum Pico. Svake godine, otkako je početak sezone najskuplje podzemne gljive na svijetu pomaknut na 1. rujna, članovi Udruge tartufara Istra nastoje simbolično obilježiti ovaj datum. Službeni početak lova na tartufe obilježiti će prve rujanske subote. Samo su predlani pauzirali, jer omela ih je pandemija koronavirusa, javlja Glas Istre.

Nezahvalno je prognozirati, kaže predsjednik Udruge tartufara Istra Darko Muzica, ali sezona bijelog tartufa ne bi trebala biti katastrofalna kao 2012. godine kada je gotovo pa izostala. Međutim zbog ekstremne suše neće biti ni puno bolja.

“Postoji nada, ako padne dovoljno kiše, da će se u listopadu i studenom situacija popraviti, ali od rujna, kako sada stvari stoje, ne očekujemo previše”, ističe Muzica te dodaje da u tartufarskoj udruzi apeliraju da se ne krene prerano u šumu jer je dosta suho i radi se nepovratna šteta staništu tartufa.

Prema najavama, zbog suše u svim tartufarskim regijama, tartufa bi moglo biti manje, što bi, ako budu kvalitetniji, moglo utjecati na veću cijenu. Lani se primjerice, kaže Muzica, u jeku sezone otkupna cijena za kilogram prve klase popela čak do 4,5 tisuće eura, treća je bila oko tisuću eura, a druga negdje između toga. U ostalom dijelu sezone cijena je bila nešto niža.

Komentirajte prvi

New Report

Close