Iduće godine dvije runde subvencija, prva u ožujku

Autor: Poslovni dnevnik , 15. kolovoz 2019. u 11:25
Kamate su od 2,19 do 3,75 posto/FOTOLIA

Potpora će biti odobrena svima koji dostave valjanu dokumentaciju, obećao je ministar Predrag Štromar.

Svi oni koji za kupnju prve nekretnine računaju na državne subvencije prilikom kreditiranja za njih će se moći prijaviti od 10. rujna. 

Najavio je to jučer ministar graditeljstva Predrag Štromar obećavši da će svi koji dostave valjanu dokumentaciju dobiti subvenciju. Dodao je da će  poziv će biti otvoren tri ili četiri tjedna, ovisno o interesu.  "Dakle, vremena ima", rekao je jučer ministar Štromar, ali i otkrio da se, čak i da zakasne, zainteresiranima već na proljeće 2020. godine otvara nova prilika jer će poziv za sljedeću rundu subvencioniranja stambenih kredita biti otvoren u ožujku, a potom opet u rujnu. 

"Dosad je zahvaljujući subvencioniranim stambenim kreditima više od 5300 mladih obitelji riješilo svoje stambeno pitanje. Te obitelji sada imaju svoj dom u Hrvatskoj, a u njima je rođeno više 700 djece", pohvalio se ministar napominjući kako će građani ove godine građani će subvencionirane kredite moći dobiti po najnižoj kamati do sada, te da im je sada omogućeno smo da se razdoblje subvencije produžava i za već rođenu djecu, ne samo novorođenu. Kako je poznato, odabrano je ukupno 12 kreditnih institucija koje su ponudile kamate od 2,19 do 3,75 posto

Iz resornog ministarstva jučer su podsjetili da se na natječaj će se moći prijaviti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću.  "Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000,00 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Visina subvencije ovisit će o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje ili gradi te će se kretati od 30 do 51 posto iznosa rate kredita", kažu.  Inače, Štromar je jučer iskoristio priliku govoriti i o novim mjere koje se provode s APN-om – Programu POS+ koji će, kaže, zainteresiranima osigurati povoljnije bankovne kredite. Pojasnio je kako je Izmjenama zakona putem POS-a omogućena kupovina svih stanova na tržištu, a ne samo onih u novogradnji, pri čemu je kod mjesečnih anuiteta za cijelo razdoblje otplate ujednačena. Kamate na javna sredstva za takve kredite iznose dva posto, rečeno je jučer. 

Komentirajte prvi

New Report

Close