Ide veliko ‘češljanje’ i analiza svih stečajnih postupaka, a jedan slučaj bio je ‘okidač’

Autor: Suzana Varošanec , 22. veljača 2021. u 06:38
'Okidač' za provjeru postupaka na Trgovačkom sudu u Zagrebu je nedavni Uskokov predmet/M. L./PIXSELL

Planom zakonodavnih aktivnosti predviđeni rok je kraj prvog kvartala, a na izmjenama se već radi.

Na Trgovačkom sudu u Zagrebu predstoji veliko ‘češljanje’ svih stečajnih postupaka, no ‘meta’ su i ostali stečajevi kroz analizu aktivnosti u tom dijelu svih TS-ova u zemlji.

U pogledu stečajnog rada TS u Zagrebu ‘okidač’ je novi Uskokov predmet u kojem se uz suca Mihaela Kovačića koji je zatražio razrješenje, prvookrivljenog zbog korupcije u stečajevima, istražuju i dva stečajna upravitelja pa će Pravosudna inspekcija Ministarstva pravosuđa i uprave kroz izvanredni nadzor steći uvid i u odnosu na sve stečajne predmete koji se vode na tom sudu.

Njihov, pak, širi uvid u zbivanja u stečajevima u cijeloj zemlji dolazi zbog intencija vezanih uz predstojeće izmjene i dopune Stečajnog zakona u povodu implementacije Direktive EU 2019/1023 s ciljem razvoja alata za rano otkrivanje financijskih poteškoća tvrtki i jačanja alata kako do stečaja ne bi došlo spašavanjem na druge načine održivih poduzeća.

Planom zakonodavnih aktivnosti predviđeni rok je kraj prvog kvartala, a na izmjenama se već radi.

Uz veću transparentnost kroz jedinstveno mjesto gdje bi se vodile sve informacije oko stečaja, glede rada stečajnih upravitelja previđa se jačanje nadzora, zahvati kod licenciranja i jačanja kompetencija, radnih standarda i etike, te reforma sustava nagrađivanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close