ICT, prehrana i građevina najzainteresiraniji za poslovanje s Turcima

Autor: Marija Brnić , 24. listopad 2021. u 22:00
Izvoz u Tursku u sedam mjeseci gotovo dosegnuo lanjsku, rekordnu razinu/IVICA GALOVIĆ/PIXSELL

Razgovori traju do 29. listopada, a dosad su uključene 543 tvrtke iz Hrvatske, te 161 iz Turske.

Da je Turska sve važniji gospodarski partner Hrvatskoj potvrđuju podaci o tome da više od 700 tvrtki sudjeluje u najnovijem ciklusu B2B razgovora koji se u sklopu HGK-ova projekta Go Global – Go Virtual održavaju s Turskom. Razgovori traju do 29. listopada, a dosad su uključene 543 tvrtke iz Hrvatske, te 161 iz Turske.

Zanimljiva je struktura zainteresiranih tvrtki koje traže partnere za suradnju, jer ih najveći broj, svaka sedma, dolazi iz ICT sektora, iz proizvodnje hrane i pića, te iz građevinskog sektora, u kojem u posljednje vrijeme tvrtke iz dviju zemalja već snažno surađuju.

Po 60-ak tvrtki dolazi iz proizvodnje strojeva i opreme, te metalne industrije. Razgovore o suradnji vodi i 50-ak tvrtki koje se bave automatizacijom i robotikom, te elektronikom, no zastupljeni su i svi ostali proizvodni sektori, kao i usluge, od konzaltinga do turizma.

Iz djelatnosti otpada i recikliranja nešto je manje od 29 poduzetnika zainteresiranih za suradnju, a taj je interes zanimljiv zbog toga što posljednjih godina upravo ova djelatnost podiže hrvatski izvoz u Tursku na rekordne razine.

Ove godine u prvih sedam mjeseci izvoz je gotovo dosegnuo ukupno ostvarenje iz prošle, ujedno rekordne izvozne godine na turskom tržištu, u kojoj je i u uvjetima pandemije plasirano ukupno 183 milijuna eura vrijednih roba.

Više od polovice iznosa ostvareno je izvozom otpada od čelika i željeza, a druga dva izvozna proizvoda su brodske dizalice, te premazne boje i lakovi.

Važnost izlaska na tursko tržište mnoge tvrtke ne nalaze samo u njegovoj veličini od 84 milijuna stanovnika, nego, kako to objašnjava direktor tvrtke Promatis Zdenko Pavić, i zbog toga što su otvoreni prema zapadnim proizvodima, a trguju i s cijelim Istokom.

Njegova tvrtka bavi se inače razvojem elektronskih rješenja za auto industriju, telekomunikacije i medicinu i u Turskoj traže distributera za svoje proizvode.

Komentirajte prvi

New Report

Close