Iako smo rezali PDV u turizmu, i dalje ‘vodimo’

Autor: Marija Crnjak , 16. veljača 2020. u 22:00
U Grčkoj od 1. siječnja vrijedi snižena stopa PDV-a od 13% za posluživanje hrane i smještaj/FOTOLIA

Prema podacima koje je za Poslovni dnevnik prikupio HOTREC, porezne stope u ovoj su godini snižene u Mađarskoj, Češkoj i Grčkoj.

Iako je jedna od četiri zemlje Europe koja je s ovom godinom snizila stopu PDV-a na posluživanje hrane u restoranima, Hrvatska je u 2020. ušla s još većim nesrazmjerom poreznog opterećenja u odnosu na ostale zemlje, pogotovo one kojima je turizam bitan sektor.

Prema podacima koje je za Poslovni dnevnik prikupio HOTREC (Europsko udruženje turizma), porezne stope u ovoj su godini snižene u Mađarskoj, Češkoj i Grčkoj.

‘Šišamo’ ostatak Mediterana
Oporezivanje je diljem Europe raznoliko, snižene stope uglavnom se primijenjuju za hotelski smještaj i restoranske usluge, ali ne i za posluživanje alkoholnih pića, ali i tu ima izuzetaka. S velikim ambicijama razvoja turizma izvan Budimpešte, nakon prethodnog snižavanja stope PDV-a s visokih 27 na 18 posto na usluge hotelskog smještaja, Mađarska je u ovoj godini pojačala mjeru, i hoteli će na smještaj plaćati PDV od 5 posto, koji vrijedi i za restoranske usluge, dok pića ostaju na općoj stopi od 27 posto.

Češka je uz sniženu stopu od 15 posto na usluge smještaja uvela stopu od 10 posto koja će vrijediti za posluživanje hrane i bezalkoholnih pića, ali i piva, kako bi potaknula rad domaćih poduzetnika. U Grčkoj od početka godine vrijedi snižena stopa PDV-a od 13 posto također za posluživanje hrane, kao i na usluge smještaja u hotelima. Kako je poznato, u Hrvatskoj je s 1. siječnja opet na snazi snižena stopa od 13 posto na usluživanje hrane, uključujući dostavu, i ona vrijedi i za hotelski smještaj te pansion i polupansion.

Veći PDV na hotelske usluge od Hrvatske imaju Danska (25%), Ujedinjeno Kraljevstvo (20%), Češka (15%) i Irska (13,5%), po istoj stopi kao Hrvatska oporezuju se samo hoteli u Grčkoj. Irska pritom uslugu svih pića, osim kave i čaja, reže po stopi od 23 posto. Manju stopu na hotelski smještaj imaju sve ostale mediteranske zemlje, Francuska, Španjolska i Italija po 10 posto, Malta 7 posto, Portugal 6 posto, Cipar 9 posto.

Austrijski hoteli na smještaj plaćaju 10 posto PDV-a, kao i na restoransku uslugu osim alkoholnih pića, s tim da su Austrijanci dali povlaštenu stopu od 13 posto svojim proizvođačima vina, kad izravno toče svoje proizvode. U Njemačkoj se pak samo noćenja oporezuje po stopi od 7 posto, a polupansion i doručak po 19 posto.

Lobiranje ide dalje
U Turskoj je stopa PDV-a na smještaj 8 posto, i ona vrijedi i za jeftinije restorane, dok skuplji restorani plaćaju opću stopu od 18 posto. U Hrvatskoj i dalje traje akcija lobiranja sektora za daljnje snižavanje poreznog opterećenja za hotele, koji priželjkuju 10 posto na usluge smještaja.

Ugostitelji pak nisu zadovoljni parcijalnim rasterećenjem usluživanja hrane, i traže da se tome pridruži i posluživanje kave, što je ujedno jedna od najčešćih usluga većine kafića u zemlji.

Komentirajte prvi

New Report

Close