Iako se propisani rok bliži, mnogi očito nisu svjesni nove obaveze

Autor: Suzana Varošanec , 17. kolovoz 2020. u 07:02
Novog ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenicu očekuju 
daljnje aktivnosti na razvoju navedenog e-sustava, Foto: Goran Stanzl / Pixsell

Novog ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenicu očekuju daljnje aktivnosti na razvoju e-sustava sukladno zakonskim promjenama.

Bitna reformska pretpostavka koja između ostalog može ubrzati rješavanje preostalih problema sa sudskom dostavom, “krije” se u području elektroničke komunikacije sa sudom za koju su obveze još lani propisane u nešto sporijem tempu i za sve pravne osobe. Napredne tehnologije i digitalizacija pravosuđa uz korištenje e-komunikacije sa sudovima kao dio svakodnevice zbog propisanog obveznog režima već počinju koristiti državna tijela i pravosudni aparat. To uključuje državno odvjetništvo, odvjetnike, javne bilježnike, sudske vještake i procjenitelje, sudske tumače i stečajne upravitelje.

Nova pravila

No, za e-komuniciranje sa sudom kao dio novih pravila Zakona o parničnom postupku traži se da za trgovačka društva, ustanove, zadruge te ostale pravne osobe prijave pristup informacijskom sustavu e-komunikacije sa sudovima, putem ministarstva nadležnog za poslove pravosuđa, a rok je 1. rujna. Sudeći prema odgovoru Ministarstva pravosuđa i uprave na naš upit, “prolazno vrijeme’ za ovu obvezu nije dobro, jer je trenutno u sustav e-Komunikacije upisano oko 1700 pravnih osoba. Kako ukazuju na približavanje zakonskog roka za upis pravnih osoba u ovaj sustav, te s obzirom na svakodnevni porast prijavljenih, navode da trenutno nemaju krajnji broj registriranih pravnih osoba, niti podatak koliko od njih koristi e-Komunikaciju prema trgovačkim sudovima koja je tamo uvedena prije tri godine.

1. rujna

rok je do kojeg bi pravne osobe morale prijaviti pristup informacijskom sustavu e-komunikacije sa sudovima

To znači da novog ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenicu očekuju daljnje aktivnosti na razvoju navedenog e-sustava sukladno zakonskim promjenama, no zbog “prethodnog osiguravanja dodatnih tehničkih preduvjeta, povezivanje usluge e-Komunikacije s podatcima iz Sudskog registra nije u kratkoročnim ciljevima ovog Ministarstva”. Kao ni korisnici, ni oni u pogledu eventualnih preporuka vezanih uz elektroničku poštu ne vide potrebu za dodatnom zaštitom u tom dijelu. U e-poštu korisnika dolazi samo notifikacija da je nešto stiglo u sustav e-Komunikacije (ne šalju se dokumenti), dok se korisnik za preuzimanje pismena mora uključiti u e-Komunikaciju putem NIAS sustava, razine zaštite 3, što kažu Ministarstvo smatra dovoljno sigurnim.

“Izmjena u dosadašnjem načinu rada e-Komunikacije je prepoznata kao brza i sigurna za razmjenu dokumenata između stranaka i sudova te iako sama e-Komunikacija nije direktno vezana uz online parnice, može služiti kao pomoćno sredstvo za dodatnu razmjenu dokumenata na istim”, poručuju.

‘Penaliziranje bi bilo nepošteno’

Navedeni broj pravnih osoba, kako se rok približava, prema mišljenju bivše ministrice pravosuđa Vesne Škare Ožbolt je premali i kao takav pokazuje da nisu svi svjesni ove obveze, zbog čega se može dogoditi da dio njih je neće ispuniti.

No, po njoj bi bilo kakvo penaliziranje bilo nepošteno zato što, kaže, postoje problemi u funkcioniranju sustava”. Dok dio sudstva poput trgovačkih sudova primjenjuje novi sustav 100%, kod redovnih sudova, kaže, praksa je različita, tj. neki ga primjenjuju, a neki ne, te na istom sudu ima svega, ovisno o sucima, od pune i djelomične pa do nikakve primjene.

Komentirajte prvi

New Report

Close