Iako s bogatim iskustvom u bankarstvu, Bujanović samo privremeno

Autor: Marija Brnić , 15. prosinac 2023. u 20:00
Državni tajnik Ministarstva gospodarstva Hrvoje Bujanović/G. Jelavić/PIXSELL

Bivši ministar gospodarstva Davor Filipović na oproštaju rekao da nije imao saznanja o razgovorima koje je vodio njegov savjetnik Lovrinčević.

Čim je svoju oproštajnu konferenciju za medije Davor Filipović sazvao u Ministarstvu gospodarstva dan nakon što je smijenjen bilo je jasno da će se ograditi od afere u koju je upleten njegov savjetnik Jurica Lovrinčević i da će se on sam zahvaliti premijeru Andreju Plenkoviću na povjerenju koje mu je bilo ukazano, te najaviti nastavak profesorske karijere na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu.

Nasljednik što prije
A činjenica da je državni tajnik Ministarstva gospodarstva Hrvoje Bujanović prezentirao odluke koje je Filipović pripremio za jučerašnju sjednicu bilo je jasno i da će on privremeno preuzeti vođenje tog važnog resora. Za sada privremeno, no u Banskim dvorima nastojat će da se izbor novog ministra odradi što prije.

380

tisuća eura plus PDV bio je težak posao za koji je bila odabrana tvrtka Akter-Public

Taj bivši PBZ-ovac kojeg je u Ministarstvo doveo sam Filipović, neslužbeno je odmah spominjan kao najizgledniji kandidat za novog ministra gospodarstva, a iako je riječ o važnim odlukama, njegov prvi nastup kao v. d. ministra u Vladi ostao je u sjeni Filipovićevog pada.

Konkretno, predložena je konačno strategija pametne specijalizacije do 2029., te među ostalim odluka da HROTE uplati gotovo 11 milijuna eura Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za program poticanja ugradnje fotonaponskih elektrana u obiteljskim kućama.

Bujanovićev životopis uklapa se u tip poželjnih kadrova za članove Plenkovićeve Vlade, jer riječ je o dobro educiranom čovjeku, s diplomama prestižnih sveučilišta u Beču i Minnesoti, te 20-godišnjom karijerom u bankarstvu, točnije u drugoj po veličini hrvatskoj banci.

Državni tajnik Ministarstva gospodarstva Hrvoje Bujanović prezentirao je odluke koje je odlazeći Filipović pripremio za jučerašnju sjednicu/M. Habljak/PIXSELL

O objavljenim razgovorima i kombinacijama koje u njima dogovara njegov savjetnik, Filipović tvrdi, nije imao saznanja, te ostavlja samom Lovrinčeviću da se javno očituje o slučaju.

“Jesam li trebao znati što moji suradnici rade, to je sigurno pitanje i zato sam podnio političku odgovornost”, zaključio je Filipović. Novinari su ukazivali na brojne slučajeve koji su se događali tijekom njegovog mandata, posebice aferu u HEP-u “Plin za cent”, no Filipović tvrdi da nije imao saznanja o tomu što se događa, te da je sve što ima za reći o tom slučaju iznio pred saborskim odborom.

Slučaj koji se dogodio u Ministarstvu gospodarstva otvara i čitav niz pitanja, pa su oporba i novinarske asocijacije uprle prst u problematiku transparentne raspodjele sredstava državnih (izvan)proračunskih korisnika i tvrtki za marketinške aktivnosti, što je po HND-u slaba točka i u drugim zemljama.

Za stranku Možemo tu nema puno dvojbi, a na primjeru Grada Zagreba, kako tvrdi Sandra Benčić, moguće je vidjeti da se taj posao može obaviti transparentno, provođenjem javnog natječaja. No, i u slučaju institucija koje se spominju u aferi, za poslove angažmana vanjskih suradnika za medijsku prezentaciju projekata koriste se javni natječaji.

Brojna otvorena pitanja

Oporba i novinarske asocijacije uprle su prst u problematiku transparentne raspodjele sredstava državnih (izvan)proračunskih korisnika i tvrtki za marketinške aktivnosti.

Tvrtka Željka Štimca
Upravo je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s tvrtkom šefa Mreže TV Željka Štimca, koji se spominje u ovoj aferi, zaključio posao temeljem provedenog natječaja. Riječ je o tvrtki Akter-Public iz Zagreba, koja je kao najpovoljniji ponuđač odabrana između više kandidata za realizaciju posla izrade nekomercijalnih oglasa i oglašavanja u tiskanim i digitalnim medijima za jednogodišnji posao oglašavanja projekata Fonda i Ministarstva gospodarstva s cijenom od 380 tisuća eura plus PDV. Jesu li aranžmani s novinarom i Mrežom TV dogovarani mimo ovog natječajnog postupka, analizirat će sasvim sigurno USKOK.

Ono što će nakon slučaja s Lovrinčević ostaviti traga u hrvatskoj politici jest da će se dolazak nekoga dokazanog u privatnom biznisu i financijski situiranog na poziciju u državnom aparatu a priori propitkivati i smatrati sumnjivim i da će, ma koliko apsurdno zvučalo, biti poželjniji klasični uhljebi.

Komentirajte prvi

New Report

Close