“I za hrvatske tvrtke CETA je golema prilika da budu agresivne i rastu”

Autor: Ana Blašković , 21. rujan 2017. u 10:10
Daniel Maksymiuk, kanadski veleposlanik u Hrvatskoj/ Marko Prpić/PIXSELL

Htio bih izazvati poduzetnike da se sami uvjere koliko bi njihova poduzeća mogla biti snažnija ako se udruže s kanadskim dobavljačima ili partnerima.

Dok u svijetu jača protekcionizma na čelu s administracijom američkog predsjednika Donalda Trumpa, danas na snagu stupa ugovor o slobodnoj trgovini između Europske unije i Kanade (CETA). Upravo je CETA obrazac koji Europa želi ponoviti s Australijom i Novim Zelandom  koji će joj omogućiti bolji jačanje pozicije u globalnoj trgovini. Po čemu je CETA povijesni sporazum, što donosi tvrtkama u Europskoj uniji i Kanadi, i koje se prilike otvaraju domaćim poduzetnicima, razgovaramo s veleposlanikom Kanade u Hrvatskoj Danielom Maksymiukom.

CETA je danas (21. rujna) stupila na snagu, a Kanada i Europska unija ističu kao povijesno postignuće za otvorena tržišta. Koje će se značajne promjene dogoditi u trgovini između Kanade i Europske unije?
CETA je najambiciozniji i najprogresivniji trgovinski sporazum koji su Kanada ili Europska unija ikad sklopile. Naglasio bih nekoliko najvažnijih točaka: kao prvo, danas se ukida 98% svih carina na trgovinu između Kanade i EU.  Od danas će kanadski proizvodi biti konkurentniji u EU-u i Unijini proizvodi u Kanadi. Ovo su dobre vijesti za potrošače, a istovremeno se otvaraju vrata novim partnerstvima između tvrtki s obje strane Atlantskog oceana. Drugo, danas kreće proces usklađivanja propisa u Kanadi i EU-u s ciljem oblikovanja učinkovitih i kompatibilnih trgovinskih pravila i procedura. Ovo je posebno važno za male poduzetnike koji su se teško snalazili u dva različita sustava za regulaciju i certifikaciju, što je bilo potrebno kako bi plasirali proizvode na kanadsko tržište. Trgovina s Kanadom će postati jednako jednostavna kao i trgovina s drugom državom članicom EU-a. I kao treće, od danas postoji novi standard u međunarodnim trgovinskim sporazumima. CETA odražava slobodan i pravedan pristup trgovini te otvorena gospodarstva i društva. Ona brine da prava radnika i zaštita okoliša idu ruku pod ruku s gospodarskim rastom te istovremeno štiti mogućnost vlada da reguliraju u javnom interesu. Ovo je visok standard prema kojem će se ravnati svi budući sporazumi.

Usprkos dobrim bilateralnim odnosima, trgovina između Kanade i Hrvatske je razmjerno skromna (izvoz €37 mil., uvoz €12 mil. u 2016. godini prema podacima DZS-a). Što hrvatske tvrtke mogu očekivati nakon 21. rujna i očekujete li Vi da se robna razmjena uskoro promijeni?
Jedan od razloga zbog kojih vjerujem da Hrvatska zaista može imati koristi od CETA-e jest postojeći uzorak trgovine i ulaganja. Istina je da postoji mnogo mjesta za rast sveukupnog obujma trgovinske razmjene (prema kanadskoj statistici, ona iznosi više od €100 mil.). Naša postojeća trgovina je dobro uravnotežena i pokriva gotovo sve sektore od prehrane i poljoprivrednih proizvoda, vina i žestokih pića do tekstila, tehnologije, inženjerske opreme, softvera i brodova. Svaki od ovih sektora hrvatskog gospodarstva ima snažno uporište u Kanadi i CETA je prilika za hrvatske tvrtke da budu agresivne i da rastu. Još jedan razlog zbog kojeg očekujem snažne bilateralne rezultate jest taj da već postoji snažna, aktivna i dobro organizirana zajednica poduzetnika i investitora koji su povezani s obje zemlje, a to su Kanadsko-hrvatska gospodarska komora u Torontu (CCCC) i Kanadsko-hrvatska poslovna mreža u Zagrebu (CCBN). Ove organizacije već usko surađuju s nama na provođenju CETA-e i spremni su poduprijeti proširenje trgovinskih odnosa. Ipak, pravi posao tek počinje. Vidjet ćemo učinke CETA-e samo ako poduzetnici iskoriste ove nove mogućnosti i ako ih vlade i poslovne udruge učinkovito podupru. Htio bih izazvati poduzetnike da se sami uvjere koliko bi njihova poduzeća mogla biti snažnija ako se udruže s kanadskim dobavljačima ili partnerima. Htio bih pozvati poduzetnike da vide kako Kanada može biti mjesto na kojem njihovo poslovanje može rasti i ostvariti mogućnosti i izvan EU-a.

Brine li Vas da bi zbog povlačenja SAD-a iz TTIP-a val protekcionizma mogao ojačati i tako otežati svjetsku trgovinu?
Strah od vala protekcionizma je pretjeran. Gospodarstva i društva imaju vrlo velike koristi od trgovinskih sporazuma i vlade jasno shvaćaju da su trgovina i gospodarski rast nerazdvojni. Slobodna trgovina ne znači da će se povećati prava korporacija nauštrb javnog interesa. Upravo suprotno, slobodna trgovina počiva na jasnim i pravednim pravilima koja svi partneri prihvaćaju i poštuju. U tom se pogledu Kanada i Hrvatska izvrsno slažu, a CETA samo produbljuje našu zajedničku predanost otvorenim gospodarstvima i otvorenim društvima. 

Strateški partner iz Toronta

Ozren Orešković, direktor tvrtke Veski
"Kao član Kanadsko-hrvatske poslovne mreže (CCBN), tvrtka Veski promiče trgovinu i poslovnu suradnju između Kanade i Hrvatske, naročito u smjeru razvoja proizvoda visokih tehnologija. Tvrtka je  bazirana u Zagrebu i bavi se vrlo specifičnom djelatnošću u grani energetike. Tvrtka zapošljava 15-ak visoko kvalificiranih radnika. Naša specijalnost je izrada, ugradnja i puštanje u pogon sustava i softwarea za trajnu dijagnostiku stanja rotacijskih strojeva na elektro-energetskim postrojenjima (hidro i turbo agregatima). Radi se o vlastitom proizvodu, baziranom na 'know how-u' tvrtke, a kojeg uspješno izvozimo diljem svijeta. Jedan od strateških inozemnih partnera je svjetski priznata tvrtka iz Toronta, s kojim izmjenjujemo robu i usluge te kontinuirano zajednički nastupamo i plasiramo proizvode i usluge na stranim tržištima. Provedba CETA sporazuma nama će koristiti kod pojednostavljenja poslovne suradnje, krenuvši od razmjene robe, usluga, kao npr. slanje djelatnika za implementaciju projekata, do certifikacije proizvoda", kaže Orešković.

Olakšana mobilnost djelatnika

 
"CETA sporazum će nas učiniti direktno konkurentnijima zbog ukidanja carinskih stopa, a time posredno utjecati na naše partnere po cijeloj Hrvatskoj; Metal-sint u Dalmaciji, Somek u Samoboru, Dundo promet u Zagorju te ostale dobavljače iz Zagreba. Za nas prednost koju donosi CETA predstavlja i olakšana mobilnost djelatnika za izvršavanje spomenutih projekata u Kanadi. Axium Europa je hrvatska kompanija u kanadskom vlasništvu i primarno se bavi automatizacijom i robotikom. U suradnji s našim partnerima, proizvodi opremu koja je dio sustava automatiziranog i robotiziranog skladišta. Najveći dio naše proizvodnje čine alati za robote te strojevi za transport i manipulaciju praznim i punim paletama. Proizvedenu opremu izvozimo u Kanadu i SAD gdje se ugrađuje u sustav automatiziranog i robotiziranog skladišta, a naši inženjeri sudjeluju u puštanju cjelokupnog sustava u rad. Kompanija u Hrvatskoj trenutno zapošljava 14 djelatnika i trenutno sve usluge i proizvode izvozi u Kanadu i SAD. Rastemo u broju zaposlenika i prometu, a 2016. smo završili s nešto manje od 30 milijuna kuna prometa", kaže direktor Hrvoj Bandalo.

Komentirajte prvi

New Report

Close