Tomašević predstavio novi model prikupljanja otpada: Kazne za nepoštivanje novih pravila, a vrećice su dostupne na 5000 lokacija

Autor: Poslovni.hr , 01. rujan 2022. u 08:39
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Pitanje je hoće li se uspjeti urediti nered s mnogobrojnim spremnicima koje će građani morati imati ‘na oku’ kako se u njima ne bi našle nedopušten vrećice i drugi otpad.

Točno u podne gradonačelnik Tomislav Tomašević predstavio je sve novosti novog modela prikupljanja miješanog komunalnog otpada, a još prošlog tjedna najavio je da će kažnjavati one koji nova pravila ne shvate ozbiljno, javlja HRT.

Podsjetimo, za mjesec dana, početkom listopada, Zagrepčanima bi, nakon tromjesečne odgode, gradska uprava trebala uvesti nova pravila za odlaganje otpada.

Kako najavljuje Tomašević, cilj novog modela, predstavljenog još u proljeće ove godine je plaćanje odvoza komunalnog otpada onoliko koliko kućanstvo otpada proizvede, piše Dnevnik.hr.

“Od 1. listopada uvodi se pravedan model, novi sustav naplate odvoza komunalnog otpada. Sustav predviđa cijenu kroz dvije stavke. Cijena se dijeli na fiksni i varijabilni dio. Građani će plaćati 45 kuna, koji je fiksni dio, a varijabilni dio je u vrećicama. Mješani komunalni otpad moći će se odlagati isključivo u vrećicama. Zagreb je jedini veliki grad u RH koji ide u ovakvu radikalnu varijantu i odlučili smo se za vrećice koje će se moći kupiti na 500 mjesta u Zagrebu”, kazao je Tomašević.

Vrećice će se moći kupiti od sredine rujna. Gradonačelnik je potom predstavio vrećice od 10, 20 i 40 litara.

“Nakon javne rasprave odlučili smo se i na 10 litara. Cijena vrećice od 10 litara koštat će dvije kune. 8 kuna dat ćete za 40 litara i 4 kune za 20 litara. Cijene ostaju iste kao što smo i najavili”, rekao je.

Građani su prijavili 5000 lokacija koje će grad Zagreb provjeriti da li građani mogu staviti spremnike u svoje zgrade, najavljeno je. Osvrnuo se i na boxeve za spremnike. “Već tim pregledima je smanjena količina spremnika na javnim površinama za jednu četvrtinu”,

Najavio je i kampanju, odnosno letke koji sadrže sve o novom sustavu naplate odvoza otpada. Danas starta i web stranica o novom sustavu odvoza komunalnog otpada. Od sutra starta i telefon za informacije o ovom pitanju, a broj telefona je 01/6420-889.

Od idućeg ponedjeljka bit će i mobilni kontejner Čistoće koji će obilaziti kvartove i građani će moći pričati lice u lice s radnicima Čistoće. Kreće i medijska kampanja u drugoj polovici rujna.

“Sustavu će trebati da se uhoda, neće to ići preko noći, ali Zagreb je na to spreman”, napomenuo je Tomašević.

Novi sustav naplate odvoza otpada

Propisuje se obveza smještaja spremnika u zaključanim smetlarnicima, haustorima, ograđenim dvorištima, u okviru katastarske čestice nekretnine zgrade, tipiziranim boksovima ili da spremnici budu smješteni na bilo koji drugi način kojim se onemogućuje pristup spremnicima od strane trećih osoba.

U odnosu na stari sustav koji je naplaćivao paušalne iznose, uvodi se sustav naplate po količini predanog kućnog otpada. Time se uvodi Zakonom o gospodarenju otpadom propisana EU direktiva “onečišćivač plaća”.

Zakon predviđa samo dvije kategorije: kućanstvo (fizičke osobe odnosno kućanstva) i one koji nisu kućanstvo (poslovni korisnici).

Cijena odvoza otpada se sastoji od cijene obavezne minimalne javne usluge i cijene volumena standardiziranih vrećica za otpad, koje dolaze u dvije veličine, 20 i 40 litara. Minimalna cijena usluge je 45 kuna.

Odvajat će se papir, plastika i biootpad na kućnom pragu, dodatno metal, staklo i glomazni otpad u neposrednoj blizini obračunskog mjesta, odnosno potonje se može dvaput godišnje svakom korisniku bez posebne naknade odvesti s kućnog praga. Sve ostalo se bez naknade predaje na reciklažnim dvorištima, pojašnjeno je ranije.

Komentirajte prvi

New Report

Close