I RH prešla granične vrijednosti lebdećih čestica EU

Autor: Darko Bičak , 23. studeni 2020. u 21:59
Foto: Robert Anić/PIXSELL

U izvješću EEA navodi se da i dalje postoji razlika između zakonskih preporučenih gornjih granica kvalitete zraka u EU i preporučenih gornjih granica od strane SZO.

Hrvatska je među šest zemalja članica koje su premašile granične vrijednosti Europske unije za sitne lebdeće čestice (PM2,5), pokazuje Izvješće o kvaliteti zraka za 2020. koje je u ponedjeljak objavila Europska agencija za okoliš (EEA). Te zemlje su: Bugarska, Češka, Hrvatska, Italija, Poljska i Rumunjska. Samo četiri europske zemlje —Estonija, Finska, Island i Irska —imale su koncentracije sitnih lebdećih čestica ispod strožih, preporučenih gornjih granica Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

U izvješću EEA navodi se da i dalje postoji razlika između zakonskih preporučenih gornjih granica kvalitete zraka u EU i preporučenih gornjih granica od strane SZO. To će pitanje Europska komisija rješavati ažuriranjem standarda EU u sklopu akcijskog plana za nultu stopu onečišćenja zraka. Nova analiza EEA temelji se na najnovijim službenim podacima o kvaliteti zraka iz više od 4000 mjernih postaja širom Europe u 2018. Prema procjeni EEA, izloženost sitnim lebdećim česticama uzrokovala je oko 417.000 slučajeva prerane smrti u 41 europskoj zemlji u 2018. No, ima i pozitivnih pokazatelja jer je zahvaljujući boljoj kvaliteti zraka tijekom 2018. prerano je umrlo oko 60.000 ljudi manje nego 2009. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close