I Rajić u utrci za Imunološki na neviđeno

Autor: Marija Crnjak , 03. veljača 2014. u 17:43
Luka Rajić, vlasnik PharmaS-a/Žarko Bašić/PIXSELL

Iako PharmaS još nije dobio uvid u poslovanje Imunološkoga zavoda, zanimaju ga prerada plazme, koju bi preselio u Popovaču i proizvodnja virusnih cjepiva.

Fond rizičnog kapitala Nexus i farmaceutska tvrtka PharmaS Luke Rajića već dva mjeseca razmišljaju o ulaganju u Imunološki zavod, koji je ovaj put ipak izbjegao stečaj.

Svoju namjeru odlučili su objaviti u petak, kako bi se njihov prijedlog u javnosti našao kad i ponuda gradonačelnika Milana Bandića, koji je obećao zadržati sve radnike i proizvodnju na postojećoj lokaciji. Na stolu je i ponuda riječkog Jadran Galenskog Laboratorija (JGL), kojeg zanimaju samo virusna cjepiva, dok je za krvne pripravke navodno zainteresirano nekoliko globalnih igrača, među kojima je i švicarska Octapharma. Nijedan od navedenih potencijalnih strateških partnera Vlade u spašavanju Imunološkog zavoda još nije dobio uvid u poslovanje društva, bez čega je nemoguće davati bilo kakva obećanja, tvrde izvori Poslovnog dnevnika.

 

30milijuna

eura spremni su uložiti Nexus i Rajić u preradu plazme i virusna cjepiva

Stoga su, kako navode u objavi, u svojoj ponudi Nexus FGS i PharmaS izrazili želju za hitnim početkom procesa dubinskog snimanja Imunološkog zavoda, nakon kojeg bi u vrlo kratkom roku donijeli odluku o pokretanju investicije i u skladu s njom dali obvezujuću ponudu. Nexus i Rajića zanimaju prerada plazme i proizvodnja virusnih cjepiva, u što su, prema prvim procjenama, spremni uložiti oko 30 milijuna eura. Kako neslužbeno doznajemo, plan je da se prerada krvne plazme preseli u PharmaS-ov pogon u Popovači, gdje već postoji prostor u "roh bau" izvedbi, dok se virusna proizvodnja može nastaviti u Zagrebu zbog važeće proizvodne dozvole. Usporedno bi se počeo graditi novi pogon za proizvodnju virusnih cjepiva na zemljištu PharmaS-a u Popovači.

Investitori procjenjuju da bi do kraja 2015. godine moglo zaposliti 150 do 180 ljudi.U ponudi dvojca stoji da društvo, odnosno postojeći vlasnik, zadržava sve nekretnine i zemljišta čijom se prodajom mogu podmiriti dugovi.Investitori Vladi nude opciju da u slučaju izlaska Nexusa iz vlasničke strukture društva koje prerađuje krvnu plazmu otkupiti pravo od Nexusa po unaprijed utvrđenim uvjetima, te stekne udio od 25 posto+1 u ukupnom vlasništvu tog društva. "Na taj se način omogućava Vladi da zadrži kontinuitet sudjelovanja u krvnoj plazmi, prvo putem Nexusa FGS-a, u kojem je Vlada RH ulagatelj 50 posto, ili pak zadržavanjem kontrolnog paketa", objašnjava naš izvor.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Aha, dakle ima interesenata, ali su htjeli pričekati da se prvo sve uništi kako bi mogli još jeftinije kupiti. Čini se da je onaj njihov bezobrazni direktor muljao nešto u tom smjeru.

New Report

Close