I naši prijevoznici traže telemetrijsku naplatu

Autor: Darko Bičak , 14. ožujak 2018. u 22:00
Petar Šimić, direktor i suvlasnik Primaca/Davor Višnjić/PIXSELL

Slovenija ukida mogućnost naplate cestarina gotovinom te postojećim DARS karticama i ABC pločicama na naplatnim kućicama.

Slovenija od 1. travnja uvodi telemetrijski sustav naplate cestarine za teretna vozila na svojim autocestama kroz sustav DarsGO te se ukida mogućnost plaćanja cestarine na licu mjesta. 

Već su se prilagodili
Naime, iako u Sloveniji već niz godina postoji sustav vinjeta za osobne automobile, teretna vozila teža od 3,5 tona i autobusi su bili u sustavu naplate cestarine sličnom kakav postoji i u Hrvatskoj.

Kako većina hrvatskih cestovnih prijevoznika prolazi preko Slovenije do svojih destinacija u zemljama zapadne Europe, jasno je da će se novitet odnositi na njih gotovo sve.  U Udruzi hrvatskih cestovnih prijevoznika (UHCP) kažu da ih ovo nije iznenadilo jer je to poznato još od početka godine te da su se prijevoznici uglavnom već prilagodili novoj tehnologiji. 

 

Kranjčec

Naplatne kućice na autocestama su bankomati za političke stranke u Hrvatskoj.

"Pozdravljam odluku Slovenije jer smatram da se radi o sustavu koji će na brži i efikasniji način regulirati naplatu cestarina. Ovo postoji u mnogim zemljama Europe te se nadam da će to ubrzo zaživjeti i u Hrvatsku, a umjesto postojećeg sustava naplatnih kućica koje često služe kao bankomati za političke opcije koje dobiju u miraz sektor prometa", kazao je Dragutin Kranjčec, direktor UHCP-a i vlasnik prijevozničkog poduzeća Tonimir transport International (TTI-Group) iz Varaždinskih Toplica. Na njegovom tragu je i Petar Šimić, direktor i suvlasnik špediterske tvrtke Primaco iz Zagreba čiji kamioni su prisutni u čitavoj Europi. 

Uobičajena praksa
"Telemetrijski sustav naplate cestarine je već uobičajena stvar u europskim zemljama, posebno u Skandinaviji te čini efikasnijim čitavi sustav autocesta. Možda će neki domaći prijevoznici morati zbog uvođenja ove tehnologije u Sloveniji imati manje investicije u uređaje, ali većina nas, koji poslujemo na čitavom kontinentu, već imamo aparaturu u kamionima te je bez problema koristimo", kazao je Šimić.

I on smatra da bi bilo pozitivno kad bi se ovakav sustav uveo i na hrvatskim autocestama jer bi ubrzao postupak naplate i čitav sustav učinio efikasnijim i jeftinijim. 

Komentirajte prvi

New Report

Close