I najveći opskrbljivač Dalmacije do nezakonite dobiti u poslu s Inom?

Autor: Jadranka Dozan; Mladen Miletić , 10. listopad 2022. u 22:00
Vlado Mandić uhićen je jučer u Strmcu /E. Elveđi/PIXSELL

Uhićeni Vlado Mandić, direktor tvrtke EVN Croatia Plin, i Stjepan Leko koji je već u prvoj istrazi ispitan kao zamjenik direktora Damira Škugora.

U nastavku kriminalističkog istraživanja u suradnji policije, Uskoka i Pnuskoka zbog nezakonitih radnji u prodaji plina u Hrvatskoj uhićeni su rukovoditelj Prodaje plina i energije INA-e Stjepan Leko, zamjenik ranije uhićenog direktora Damira Škugora, te Vlado Mandić, direktor tvrtke EVN Croatia Plin, jednog od većih opskrbljivača koji su kupovali plin od INA-e.

Među tim je opskrbljivačima i Plinara istočne Slavonije čija je sad već bivša direktorica Marija Ratkić ranije također obuhvaćena istragom.

Izgradnja sustava u Lici
Uhićenje Leke s obzirom na njegovu donedavnu funkciju zapravo nije iznenađenje; to je na neki način nedavno i nagovijestio Peter Ratatics, novi predsjednik Uprave Ine. On je u svom prvom javnom (televizijskom) istupu rekao kako je interna istraga pokazala da je iz same Ine u kaznenom djelu uz Damira Škugora sudjelovao i njegov podređeni operativni menadžer, a to je bio Leko.

“Uhićenja i hitne dokazne radnje provode se na području Zagreba te se odnose na više osoba za koje se sumnja da su u sastavu zločinačkog udruženja počinile kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, pomaganja u tom nedjelu te pranja novca.”, izvijestio je Uskok nakon novih uhićenja u pokušaju raspetljavanja afere stjecanja protupravne dobiti u poslovima s našom naftnom kompanijom.

Po završetku svih istražnih radnji osumnjičene će se proslijediti pritvorskom nadzorniku, a Uskoku podnijeti nadopunu kaznene prijave. Iz INA-e su nakon novih uhićenja jučer reagirali kratkim priopćenjem:

“INA se zalaže za utvrđivanje svih činjenica vezanih uz slučaj Škugor te surađuje s istražnim tijelima. Zbog tajnosti istrage, INA nije u mogućnosti komentirati detalje slučaja.”, navode.

1300

korisnika opskrbljuje tvrtka EVN Croatia koja je prisutna u Hrvatskoj od 2009.

Tko je Vlado Mandić, novo lice u aferi koja je početkom rujna navela predsjednika Uprave INA-e Sandora Fasimona da ponudi ostavku? Za direktora tvrtke EVN Croatia, koja je prisutna u Hrvatskoj od 2009. i podružnica je austrijske EVN AG, Mandić je imenovan 2017. godine. Prije toga bio je prokurist tvrtke u kojoj je od 2010. godine i voditelj centra komercijalnih kompetencija.

Riječ je o firmi koja opskrbljuje plinom oko 1.300 korisnika, kućanstava i poslovnih korisnika, na području Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije, a ima i koncesiju za područje Ličko-senjske županije za poslove izgradnje plinskog distribucijskog sustava i distribuciju plinske mreže.

Mandić je, prema infomacijama sa službenih stranica firme, diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a prethodno je bio nadzornik revizije u hrvatskom KPMG-u.

Među deset najvećih
EVN Croatia Plin završila je pretprošlu poslovnu godinu (koja se u slučaju te podružnice austrijske grupacije zaključuje s krajem rujna) s 62,2 milijuna kuna prihoda i 7,6 milijuna kuna dobiti, dok je za razdoblje od 30. rujna 2020. do 30. rujna 2021. naveden prihod od 48 milijuna kuna, što je ipak drukčija priča u odnosu na OMS Ulaganje u čijem je slučaju dobit skočila “od nule” na više od 200 milijuna kuna.

Iako se na navode podaci o procjeni štete počinjene u ovom slučaju, sve sugerira da su financijski razmjeri manji u odnosu na prvotni s kraja kolovoza. Inače, austrijska korporacija EVN AG kao matična kompanija EVN Croatia Plina, posluje u 21 europskoj državi, a između ostalog trguje s električnom energijom i zemnim plinom u Njemačkoj, električnom energijom u Bugarskoj i Makedoniji. EVN je među deset najvećih distributer plina u Hrvatskoj po volumenu distribuiranog plina.

Komentirajte prvi

New Report

Close