I dobavljači traže stečaj, ali s nastavkom poslovanja

Autor: Suzana Varošanec , 14. veljača 2019. u 22:01
Nakon Fine, koja predlaže likvidacijski stečaj, na sudu u Rijeci još jedan prijedlog/ Nel Pavletić/PIXSELL

Stečajni prijedlog podnio je dugogodišnji dobavljač Strojopromet, potražuje do 10 milijuna kuna od Grupe.

Na Trgovačkom sudu u Rijeci, praktički za pet radnih dana, očekuje se ključna odluka koja se tiče sudbine nelikvidnog 3. maja po pitanju otvaranja stečaja, naravno uz uvjet da blokada u iznosu od 107 milijuna kuna na neki način, primjerice pomoću privremenog instrumenta međufinanciranja u kojem bi sudjelovao i odabrani strateški partneri Brodosplit i Fincantieri, prije toga ne bi bila skinuta.

Za takav novi i potencijalni aranžman, kao vremenski limitirano rješenje, kako bi se goruća dubioza premostila, priprema se teren i kroz Vladine razgovore s predstavnicima Europske komisije. Prema najavama to se očekuje idućeg tjedna, a u razgovore s naše strane bit će uključeni predstavnici resora financija i gospodarstva te strateškog partnera i Uljanika. 

Nerješavanje problema blokade 3, maja u mjesecima koji su prethodili, međutim, na drugoj strani se pokazuje kao izvorna, neposredna prijetnja u svojoj pravoj veličini i za integralni program restrukturiranja Uljanik grupe, za koji je iz Banskih dvora jasno poručeno da država još nema stav po pitanu toga ili stečaja. Stoga, kao moguće prijelomna ukazuje se još jedna činjenica što je pored postojećeg stečajnog prijedloga po kojem se postupa, nakon razgovora koji nisu donijeli dogovore i rezultate, TS zaprimio još jedan stečajni prijedlog.

Njegov se značaj, pa i izgledi hoće li teško stanje to dodatno zakomplicirati, ili dolazi kao mogući izlaz, sve tragom legitimnih očekivanja vjerovnika, brzo će se vidjeti.  I dok su s tom drugom stečajnom inicijativom povezana, pa i otvorena različita pitanja – vezana su također uz restrukturiranje i opstojnost istog škvera što bi značilo da bi mu država u stečaju ostavila koncesiju koja je produžena iza 2030., trenutno je razvidno da su oba predmeta spojena u jedinstveni spis. Tako će se po pravilima o ekonomičnosti vođenja postupka omogućiti ne samo jedna sudska odluka jer se tiče u biti iste pravne stvari, nego i prema svima ravnopravni postupak u pogledu otvaranja. A kakva će ona biti, nepoznanica je sve do ročišta 26. veljače. 

 

1000 radnika

trenutačno je zaposleno u riječkom škveru

Prema našim informacijama, drugi stečajni prijedlog došao je iz redova vjerovnika čiji nenaplaćeni iznosi tražbina kumuju blokadi 3. maja tijekom prošle jeseni, a riječ je o velikom, dugogodišnjem i bitnom dobavljaču. Njihov prijedlog za stečaj škvera podnesen je nekoliko dana nakon što je na sud stigao stečajni prijedlog Financijske agencije, koja je nakon 120 dana neprekidne blokade računa 3. maja bila dužna zatražiti otvaranje stečaja. U podlozi ipak stoje izvjesne razlike i širi pristup problematici, a najviše zbog nedvosmislenog prijedloga za nastavak poslovanja i usmjerenje k provođenju restrukturiranja 3. maja u sklopu stečajnog postupka. Dobavljačima kao vjerovnicima odgovara samo nastavak ovog postojećeg brodogradilišta i formalno iste pravne osobe, što bi trebao biti interes i radnika jer im nitko ne jamči da će ih novi poslodavac zaposliti. 

Interes dobavljača u izboru između jedina dva stečaja, tzv. likvidacijskog ili s preustrojem, tj. stečajni plan ne može biti upitan. U likvidacijskom stečaju dobavljači ne mogu očekivati nikakvo namirenje, zbog nedostatka slobodne imovine, dok u preustroju kroz stečaj pitanje je jedino koliko, kako i u kojem roku će biti namireni. Podnesen je pod egidom donošenja stečajnog plana, kako bi se omogućilo opstanak iste tvrtke ali pri tome zadovoljilo interese njezinih vjerovnika – dobavljača, inače zanemarene strane tijekom dosadašnjih razgovora.

Ujedno, stečajni plan koji se u ovom slučaju priželjkuje golema je razlika naspram stečajne stigme koja se tiče isključivo likvidacijskog postupka, a koji Fina jedino i može predložiti. Naime, u tom bi se slučaju o restrukturiranju riječkog brodogradilišta s blizu 1000 ljudi, od velikog značaja za lokalno gospodarstvo, odlučivalo u procedurama koje se u sudskoj ingerenciji te pod stečajnom upravom, a po zakonskim mogućnostima koje se inače pružaju kroz više vidova spašavanja poslovanja. Inače, ovaj drugi prijedlog rukovođen 'konstruktivnim' ishodom stečaja 3. maja stigao je iz Zagrebačke županije, gdje se nalazi sjedište njihovog velikog i dugogodišnjeg dobavljača važne sirovine, odnosno od strane velikog vjerovnika tvrtke Strojopromet.

Ona je sama veliki poduzetnik, s više stotina zaposlenika, njezina je djelatnost iz grane metalurgije te građevinskih materijala, sjedište ima  u naselju Šenkovec u Općini Brdovec. No, u nizu stečajeva propalih tvrtki zarobljena su joj ostala milijunska potraživanja- samo u slučaju karlovačkog Metalinga gotovo tri milijuna kuna. Prema Uljanik grupi izložena je s blizu 10 milijuna kuna, a od toga najviše prema 3. maju.

Kao i druge zainteresirane i bitne dobavljače tako i predstavnike Strojoprometa očekuju u ponedjeljak u riječkom škveru čiji je direktor Maksimilijan Percan zakazao sastanak na temu uređenja međusobnih odnosa i pitanja deblokade. Koliko će se dobavljača odazvati nije poznato. Radnicima još nije isplaćena plaća za siječanj, a loš pravni moment je što je država treći put uskočila u isplatu plaću u prosincu. Tko će isplatiti plaću za siječanj? Postoje razne opcije kako strateški parner može to učiniti ako ima takvo nastojanje te pristupiti radnicima, pa i kroz  npr. opciju otkupa potraživanja, što ne uplaćuje kroz blokadu, nego neposredno radnicima kao vjerovnicima.

Komentirajte prvi

New Report

Close