I bez Covid potvrda već imamo rast od 50 posto

Autor: Marija Crnjak , 01. srpanj 2021. u 22:00
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Sigurnost destinacije najvažnija za dolazak gostiju.

Unatoč najavama četvrtog vala pandemije ne posustaje interes turista za odmor u Hrvatskoj, a rezultati iz prvog polugodišta ove godine potvrđuju da je program cijepljenja povećao optimizam. U Hrvatskoj je tijekom prvih šest mjeseci 2021. godine ostvareno 2,6 milijuna dolazaka i 11,8 milijuna noćenja, što je 54 posto više dolazaka i 53 posto više noćenja nego u istom razdoblju protekle godine. Pri tome su strani turisti ostvarili 9,1 milijuna noćenja, dok su domaći turisti ostvarili 2,7 milijuna noćenja.

Najviše Nijemaca

Najveći broj noćenja ostvarili su strani gosti iz Njemačke (2,4 milijuna), Slovenije (1,5 milijuna), Austrije (987.000), Poljske (866.000) i Češke (681.000). Prema vrsti smještaja najviše noćenja ostvareno je objektima u domaćinstvu, hotelima te kampovima, izvijestili su jučer iz Ministarstva turizma. “Iznimno smo zadovoljni s dosadašnjim rezultatima turističke 2021. godine te najavama za mjesece koji su ispred nas. U ovom trenutku u Hrvatskoj boravi 425.000 turista što je oko 100.000 više nego u isto vrijeme protekle godine. Tijekom sljedećih tjedana očekuje nas vrhunac sezone te svi moramo biti svjesni kako je preduvjet za daljnji nastavak ovakvih rezultata povoljna epidemiološka situacija u Hrvatskoj. Prepoznatljivost Hrvatske kao sigurne destinacije zbog koje turisti biraju našu zemlju daje nam priliku i za bolje financijske rezultate te nastavak razvoja turizma, a samim time i bržeg gospodarskog oporavka”, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac. Kako je poznato, od jučer su u cijeloj EU i u Hrvatskoj na snagu stupile Covid potvrde u kombinaciji s novim mjerama koje će biti opuštenije za vlasnike tih potvrda, te će omogućit će da osobe koje imaju EU digitalnu potvrdu sudjeluju na raznim događanjima bez ograničenja broja okupljenih ili ograničenja trajanja.

Izravni letovi

Kako smo pisali, situacija sa slobodom putovanja unutar EU nije onakva kako se očekivalo zbog proboja delta soja virusa u neke zemlje kao što je Portugal.

Istodobno, puno se očekuje i od izravnih letova iz SAD-a za Hrvatsku.

Dva glavna američka avioprijevoznika, United Airlines i Delta Air Lines, ovog tjedna pokreću svoje linije iz New Yorka za Dubrovnik. Inauguracijski let United Airlinesa poletio je jučer iz zračne luke Newark, New Jersey, a Delta Air Lines inauguracijski let prema Dubrovniku obavit će dan kasnije iz New Yorka.

Komentirajte prvi

New Report

Close