I Al Capone je pao jer nije plaćao porez, no kod nas nitko ne pada

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. veljača 2015. u 15:51
Foto: Patrik Maček / Pixsell

Saborsku raspravu o izmjenama Općeg poreznog zakona zastupnici su u četvrtak iskoristili za međusobnu prozivku o tome tko je odgovoran za porezne dugove, što je HDSSB-ovog Krešimira Bubala ponukalo da podsjeti kako je i Al Capone “pao” jer nije plaćao porez, “dok kod nas nitko zbog toga ne pada, a dugovi se gomilaju”.

Saborsku raspravu o izmjenama Općeg poreznog zakona zastupnici su u četvrtak iskoristili za međusobnu prozivku o tome tko je odgovoran za porezne dugove, što je HDSSB-ovog Krešimira Bubala ponukalo da podsjeti kako je i Al Capone "pao" jer nije plaćao porez, "dok kod nas nitko zbog toga ne pada, a dugovi se gomilaju".

"Nije se naplaćivalo poreze, 2012. godine smo zatekli 50 milijardi nenaplaćenih potraživanja", upozorio je nezavisni zastupnik i bivši ministar financija Slavko Linić.

HDZ-ov Ivan Šuker uzvratio mu je pitanjem što je s 22 milijarde kuna iz 2002. godine, iz vremena vlade na čelu sa SDP-om. "Prema tome, to je proces koji ide", poručio je Liniću.

"Pa i Al Capone je pao kada nije plaćao porez, no u Hrvatskoj izgleda da nitko nije pao, dapače dug se gomilao i gomilao, dugovi su rasli, no i danas nitko nema hrabrosti otpisati pojedine dugove", poručio je HDSSB-ovac Bubalo.

Izmjena općeg poreznog zakona uvodi obvezujuće mišljenje kao važan institut pravne sigurnosti poduzetnika. Porezna uprava u ime države jamči da će porezni tretman u budućnosti te i takve investicije biti takav kako stoji u obvezujućem mišljenju, pojašnjava zamjenik ministra finacija Igor Rađenović. Iznimno važno je, ističe, uvođenje porezne nagodbe, kao i upravnog ugovora koji bi se sklapao na do 24 mjeseca, radi namirenja dospjelog poreznog duga.

I dok iz redova vladajućih poručuju kako će sada, za razliku od nekih prošlih nekih vremena i jedne obročne otplate, Porezna uprava imati alat da u tom smislu bude učinkovitija, oporba u to ne vjeruje.

"Ovo je zadnji čin drame koja se zove predstečajne nagodbe. Onima kojima su kroz predstečajne nagodbe oprostili najveći dio dugova ostatak im sad reprogramirate", kazao je HDZ-ov Goran Marić.

Nezavisni Slavko Linić boji se, kaže, da će ponovno biti diskreditacije pojedinih poreznih obveznika u odnosu na politički podbne.

Reformist Petar Baranović upozorio je na problem prebijanja s poticajima dugova obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. "To je jedna od najvećih gluposti hrvatskog poreznog sustava u povijesti, valjda od Isusa Krista na ovamo, od kad je Hrvata. I na taj način, i na taj način smo doveli selo i hrvatske seljake u bezizlaznu situaciju. Umjesto da smo prebijali dugove s potraživanjem poticaja, mi smo doveli u situaciju OPG-ove da ih je danas blokirano gotovo dvije trećine", rekao je Baranović.

Komentirajte prvi

New Report

Close