HZZO hitno treba podići cijene, nestašica je sve veća

Autor: Marija Crnjak , 19. siječanj 2023. u 07:07
Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Popis nedostupnih skočio u nekoliko tjedana s 300 na 630 i raste.

Popis medicinskih proizvoda koji zbog preniske cijene više nisu dostupni hrvatskim osiguranicima u samo nekoliko tjedana povećao se s 300 na 630 i nastavlja rasti sve dok se cijene ne prilagode okolnostima na tržištu.

Iako je država nedavno omogućila prilagodbu cijena, taj je proces prespor i morao bi se maksimalno ubrzati, ali i hitno riješiti pitanje formiranja cijena i lista u budućnosti s obzirom da je postojeći sustav potpuno neodrživ.

Upozorili su na to u srijedu iz Koordinacije medicinskih proizvoda Hrvatske udruge poslodavaca, čije članice ne samo da više ne mogu isporučivati proizvode tržištu, već i same upadaju u financijske probleme.

Dodatno srušene
Naime, hrvatska legislativa, koja propisuje redovito rezanje cijena proizvoda koji dolaze na listu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, u velikom je raskoraku sa stvarnošću u kojoj vlada inflacija i dramatičan rast cijena, a posljednje niveliranje cijena prema važećem Pravilniku napravio je HZZO u prosincu, srušivši time cijene za dodatnih 5% u prosjeku.

Nakon što je HUP u prosincu upozorio na dramatično stanje, Ministarstvo zdravstva je napravilo izmjenu Pravilnika, što je omogućilo HZZO-u da korigira cijene prema zahtjevu nositelja proizvoda na listi, no dobavljače brine da će to biti spor proces.

“Mi smo odradili sastanak s HZZO-om krajem prošle godine i oni su obećali da će biti brzi u obradi zahtjeva, tako da je želja postoji, no procedura je spora i kasno je počela. Jako puno prijava stiže, a usto i kroz ovu godinu možemo očekivati i promjene cijena. Sad hitno moramo podići cijene kako bi spriječili nedostupnost nekih proizvoda.

1990.

godine posljednji put su se mijenjale cijene u protetici i potrošnim dijelovima

Možda manje hitno, ali jednako važno je da se promijene standardi koji su loši za pojedina pomagala i da se dignu do razine barem prosjeka EU, i da se trajno promijeni taj Pravilnik koji nas muči od 2012 godine.

On je potpuno nelogičan, jer ako imate trajno spuštanje cijena na tržištu na kojem sve cijene rastu, kad-tad ćemo opet biti u ovom problemu”, kazao je na jučerašnjem brifingu za novinare Marko Husić, dopredsjednik HUP-ove Koordinacije za medicinske proizvode.

Slobodan Brezak, predsjednik HUP-ove koordinacije za medicinske proizvode otkriva da su ovom defekturom najviše pogođene osobe koje pate od inkontinencije, tu su i pomagala za kretanje, od invalidskih kolica do štapova i štaka, hodalica, oblozi za rane, proteze i dijelovi za proteze.

Brezak napominje da se u cijenu uključuje i rad djelatnika koji tu protezu sastavljaju kako bi ona bila prikladna za svakog pacijenta, a cijene što se tiče protetike i potrošnih dijelova zadnji put su se mijenjale 1990.

“Imamo u grupaciji i tvrtki u proizvodnji, i kad vam stane pogon, problemi se gomilaju. Ako se proces otegne, kasnije će stoga biti veći problemi za stabilizaciju situacije na tržištu. Znamo da je predano više stotina zahtjeva za podizanje cijene, i još su neki u procesu predaje kroz ovaj tjedan.

Čim prije opet ćemo organizirati sastanak u HZZO-u kako bi ih požurili da se ti zahtjevi krenu rješavati hitno. Procedura rješavanja zahtjeva je ista kao i za stavljanje proizvoda na listu i ona je spora – prvo, svi ti zahtjevi moraju biti obrađeni, onda idu na povjerenstvo Zavoda pa na Upravno vijeće. Od HZZO-a imamo obećanje da će je maksimalno ubrzati, i na tome ćemo inzistirati. Mada vremenski rokovi nisu definirani, to se mora riješiti u sljedećih nekoliko tjedana”, kazao je Brezak.

Zabranjeno dogovaranje
U HUP-u ne mogu govoriti o iznosima povećanja cijena koje članice traže, dijelom i zato što je zabranjeno dogovaranje cijena, i svaka članica je izračunala za sebe. Na te postotke je sigurno utjecala i nivelacija cijena koju je HZZO napravio u prosincu, jer je upravo ta nivelacija pridonijela da se prelije čaša i povećaju nestašice.

Čak i ako ovaj proces HZZO uspije ubrzati, i dalje je neizvjesno hoće li prilagodba ovog pravilnika moći adresirati nova povećanja cijena koja će se događati u ovoj godini, a što je već najavljeno.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Prekomplicirano je da ovdje pišem -KAKO DRŽAVA       DRŽI   NA   UZDAMA   cijene lijekova…

i gura  sve  u PROPAST , pod  najrazličitijim    izgovorima  i rješenjima…..protiv kojih si bespomoćan.

 

i,  još se nije našao  ODVJETNIČKI URED  koji bi  cjelovito  zastupao ovu branšu / kao nekad prije  umirovljenike i sl /      na sudu –   GDJE BI  SE MORALA TRAŽITI PRAVA , koja se krše.

–  neplaćanje  države,  nelikvidnost HZZO fonda….kolizija pravilnka i  prakse…..prava koja

ne postoje u  praksi….i   obaveze koje nitko ne obavlja…. sukobi interesa,  štetni ugovori….i td,itd,

Ista  situacija je i sa lijekovima……  HZZO  stalno  ZAKONOM –  i PRAVILNIKOM  ..spušta cijene….svake godine nekoliko puta …85 puta do sada  čini mi se ..

 

Cijeme su apsurdne …!

A najveći problem  je POSLOVANJE S LIJEKOVIMA :

1.   USLUGA  rada  ljekarnika vezana je uz bod …pa, ako imaš manje recepata,

manje lijekova ….nmaš niti za polovinu plaća  za djelatnike NITI ZA  1 /3 …!

2.  Rabati  DOBAVLJAČA …..iznos od kojeg su ljekarne preživljavale ….VEZANE su uz   spuštanje cijena….manje cijene…manji  izsnoi rabata …..= propast!

Praksa :

1.  Ljekarne  NE DAJU   AVANS  za skupe lijekove na  recepte / zašto bi? taj novac , država će platiti  za 150 dana –  i još  ga 3 put u međuvremenu  smanjiti . malo…po malo…..  NE!

2,  Medicinski proizvodi – ČISTI  GUBITAK…nema rabata, nema marže, cijena

preniska…plaćanje ?——  ??  Kada ???   NE!

3.   UČEŠĆE  – tj. doplata ….SVE VEĆE…I VEĆE   na tERET  PACIJENATA !

PROPAST ZA  GRAĐANE !

4.  KUPOVINA OSTALIH LIJEKOVA U LJEKARNI ……………….sve manje i manje ,,,,,,NEMA NOVACA !……………..tj. NEMA  FINANCIJSKIH  SREDSTAVA ZA PPOKRIĆE   TROŠKOVA U LJEKARNAMA  …./  DJELATNICI  s preko 10.000 neto plaće… OBAVEZNI  TEHNIČARI —koji uopće u pojedinim ljekarnama nisu potrebni sa  6.000,00 neto plaće….. STRUJA  x 3 …VODA  +2  , PLIN  X 5  …..

Pa, jel to  normalan rad ?

Ah, da ……ono što je najsenzacionalnije ..

NOVAC  od HZZO  dolazi   14, ili 15  u mjesecu –  KAD SU POREZI I DOPRINOSI..

Tako da im se odmah vrate  NATRAG  U PRORAČUN …!

 

Tako,   bi i djeca znala poslovati  ….

 

 

New Report

Close