HZMO ima važnu obavijest za umirovljenike

Autor: Poslovni.hr , 19. rujan 2022. u 13:56
FOTO: Pixabay

Od danas, 19. rujna 2022, na internetskim stranicama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje dostupan je online obrazac na poveznici putem kojeg je korisnicima mirovine omogućena dostava dokaza o visini inozemne mirovine u svrhu isplate jednokratnog novčanog primanja radi ublažavanja posljedica porasta cijena, u skladu s odlukom Vlade RH.

HZMO podsjeća da su korisnici koji dio mirovine primaju iz inozemstva za isplatu jednokratnog novčanog primanja mirovine radi ublažavanja posljednica porasta cijena obvezni HZMO-u dostaviti dokaz o neto iznosu mirovine za kolovoz 2022. koju je isplatio inozemni nositelj osiguranja.

Dokaz može biti:

· potvrda banke iz koje se vidi netoiznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za kolovoz 2022.

· izvadak iz bankovnog računa iz kojeg se vidi netoiznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za kolovoz 2022. ili

· potvrda inozemnog nositelja o visini mirovine isplaćene za kolovoz 2022. u netoiznosu. Jedan od navedenih dokaza treba dostaviti HZMO-u do 30. studenoga 2022. Osim putem online obrasca, dokaz o visini inozemne mirovine može se dostaviti poštom ili osobno područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta s popunjenom Tiskanicom za dostavu podataka o visini inozemne mirovine. Tiskanica se može preuzeti na internetskim stranicama HZMO-a, u područnim ustrojstvenim jedinicama HZMO-a ili kupiti u prodavaonicama Narodnih novina.

Napominju da korisnici mirovine koji su ostvarili staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu, radi isplate jednokratnog novčanog primanja također trebaju u Tiskanici ili online obrascu označiti polje – Izjavljujem da ne primam inozemnu mirovinu.

Pravo na isplatu jednokratnog novčanog primanju imaju oni korisnici kojima ukupno mirovinsko primanje ostvareno u Republici Hrvatskoj i u inozemstvu ne prelazi iznos od 4.360,00 kuna.

Isplata jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine koji uz mirovinu ostvarenu u RH primaju i inozemnu mirovinu predviđena je najkasnije u prosincu 2022. i o tome će biti pravodobno informirani. Više informacija o isplati jednokratnog novčanog primanja dostupno je na poveznici.

Komentirajte prvi

New Report

Close