HZJZ priprema nove preporuke, samo je pitanje kada ćemo krenuti s ‘boostanjem’

Autor: Poslovni.hr , 07. rujan 2021. u 12:19
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Proučavaju se studije koje su napravljene,.

Docjepljivanje trećom dozom protiv covida-19 više nije upitno, samo je pitanje kada će Hrvatska krenuti s ‘boostanjem’ antitijela.

Hrvatska će, doznaje Jutarnji list iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), krenuti s docjepljivanjem vrlo skoro, a trenutno se radi na određivanju vremena u kojem je optimalno primanje dodatne doze. Prevladava stav da bi se treća doza trebala primiti između šest i devet mjeseci nakon primitka druge doze, ali kako stvari sada stoje, neslužbeno doznaje list iz HZJZ-a, najizglednije je da će to biti nakon osam mjeseci.

“Na određivanju tog termina još se radi. Proučavaju se studije koje su napravljene, a koje su i ukazale da s protokom vremena antitijela opadaju”, kaže sugovornik.

Prema izraelskom istraživanju, ali i onom provedenom nad više od 550 zaposlenih u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, nedvojbeno je dokazano da antitijela opadaju s vremenom te da su šest mjeseci nakon primitka druge doze otprilike na istoj razini kao i tri tjedna nakon prve doze.

Komentirajte prvi

New Report

Close