HUT i HUP upozoravaju: Zakon mora definirati cijenu zakupa zemljišta

Autor: Marija Crnjak , 14. travanj 2020. u 22:00
Očekuje se skoro donošenje Zakona o neprocijenjenom građevinskom zemljištu, za koji strukovne udruge vjeruju da će biti provediv u praksi/DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL

Obje udruge smatraju da je nužno što prije donijeti sve akte nužne za provedbu novoga zakonskog rješenja

Prijedlog Zakona o turističkom zemljištu koje je Vlada poslala u Sabor nije definirao ključno pitanje budućeg iznosa zakupa turističkog zemljišta, ostavljajući da to pitanje uređuju podzakonski akti, unatoč preporukama turističkog sektora.

Na to su u jučerašnjem priopćenju upozorili iz Hrvatske udruge turizma, Hrvatske udruge poslodavaca, Kamping udruge Hrvatske i Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske.

“Takvo rješenje, uz nepostojanje prijedloga teksta Ugovora o zakupu, na žalost cijenu u ovom trenutku ostavlja kao nepoznanicu.

Pored toga, prijedlogom zakona predviđena je različita visina zakupnine za pojedine priobalne županije, kroz takozvani koeficijent ekonomske isplativosti, što u HUT-u i HUP-u držimo nepotrebnim i neargumentiranim, te s aspekta poslovanja pod jednakim tržišnim uvjetima upitnim rješenjem”, stoji u jučerašnjem priopćenju.

U HUT-u i HUP-u, inače podržavaju donošenje ovog zakona koji će omogućiti ulaganja u kampove, posebno uvođenje zakupa umjesto modela suvlasničke zajednice.

Vjeruju da će konačan tekst zakona, kao i podzakonski i ostali akti koji slijede omogućiti njegovu provedbu, što nažalost, napominju, nije bio slučaj s postojećim zakonom.

Obje udruge smatraju da je nužno što prije donijeti sve akte nužne za provedbu novoga zakonskog rješenja te izražavaju daljnu spremnost za suradnjom sa zakonodavcem do konačnog čina potpisvanja ugovora o zakupu s njihovim članicama i ostalim zainteresiranim turističkim subjektima.

Komentirajte prvi

New Report

Close