HUP zabrinut za poništenje natječaja za petrinjske tvrtke

Autor: Marija Crnjak , 17. ožujak 2022. u 22:00
Foto: NIKOLA ČUTUK/PIXSELL

Riječ je o natječaju za razvoj poduzetništva u Petrinji, koji je bio otvoren 18. listopada 2021. i na koji je pristiglo više od 160 lokalnih projektnih prijava.

Hrvatska udruga poslodavaca izrazila je u četvrtak zabrinutost zbog odluke o poništenju natječaja “Razvoj poduzetništva u gradu Petrinji-2. faza”, koju je 14. ožujka donijelo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, te su dopisom Ministarstvu izrazili snažno neslaganje s poništenjem odluke o financiranju projekata za 15 petrinjskih poduzetnika.

Riječ je o natječaju za razvoj poduzetništva u Petrinji, koji je bio otvoren 18. listopada 2021. i na koji je pristiglo više od 160 lokalnih projektnih prijava. Prema dostupnim informacijama, alokacija u vrijednosti od 15,7 milijuna kuna potrošena je već u prvih 16 prijava, s obzirom na to da se radi o modalitetu najbržeg prsta.

“Ovo nije prvi put da je neki Poziv na dodjelu bespovratnih sredstava poništen. Bilo je više takvih situacija, uglavnom kod modaliteta “najbržeg prsta” i vezano uz poteškoće u procesu prijava.

No ovo je prvi put da se poništio natječaj nakon što je proveden i nakon što su od ministrice Nataše Tramišak potpisane Odluke o dodjeli novca. Zabrinuti smo zbog ovakvog postavljanja presedana što otvara mogućnost sličnih scenarija.

Sustav EU fondova mora korisnicima osigurati sigurnost i dosljednost te transparentnost u objavi i administraciji natječaja. Ovim povlačenjem odluke narušena su sva navedena načela i zbog toga smo apelirali ministrici da povuče poništenje.” istaknula je Petra Sentić, direktorica granske HUP Udruge profesionalaca za fondove EU.

U Udruzi ne prihvaćaju ni obrazloženje Ministarstva da je rizično dati priliku za realizaciju novim projektima jer neki drugi nisu realizirali ulaganje u roku, što je eventualno mogao biti razlog za odustajanje od objave samog Poziva u listopadu lani.

Komentirajte prvi

New Report

Close