HUP: Snizite PDV na prijevoz putnika, najviši je u Europi

Autor: Darko Bičak , 17. veljača 2022. u 22:00
Mjere za ublažavanje rasta cijena energenata ne mogu biti sveobuhvatne ako je zanemaren segment prijevoza putnika, ističu javnolinijski prijevoznici/R. Anić/PIXSELL

U HUP-u ističu da prijevoznici, osim zbog sve viših cijena energenata, trpe i zbog negativnog utjecaja pandemije na kolektivna putovanja.

Koordinacija javnolinijskih prijevoznika pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) upozorila je da, usprkos pozitivnom potezu Vlade s paketom mjera za ublažavanje rasta cijena energenata, koji u velikom dijelu obuhvaća trajno smanjenje PDV-a na niz proizvoda i usluga, nedostaju i mjere u segmentu prijevoza putnika.

U HUP-u ističu da prijevoznici, osim zbog sve viših cijena energenata, trpe i zbog negativnog utjecaja pandemije na kolektivna putovanja.

Hrvoje Meštrović, predsjednik ove HUP-ove Koordinacije, kaže da je stopa PDV-a na prijevoz putnika među najvišima u Europi pa tako hrvatski građani, osim što plaćaju jedno od najskupljih goriva, zbog najviše stope PDV-a nemaju mogućnost za značajno jeftiniju alternativu u prijevozu.

“Zemlje s kojima se možemo uspoređivati, poput Slovenije, Mađarske i Austrije, redom imaju snižene stope PDV-a i to redovito ispod 10 posto jer prepoznaju važnost javnog prijevoza. Neke druge, pak, imaju i nula posto.

Autobusi prevoze učenike, radnike i umirovljenike te su njihovi multiplikativni društveni i ekonomski učinci nemjerljivi. Mjere ne mogu biti sveobuhvatne ako je zanemaren segment prijevoza putnika”, ističe Meštrović.

Stoga u HUP-u očekuju da Vlada ispravi propust i uskladi PDV s onim u nama komparativnim EU zemljama.

Komentirajte prvi

New Report

Close