HUP: Razminiranje vratiti državi? Neprovedivo

Autor: Poslovni dnevnik , 17. svibanj 2016. u 22:00
U HUP-ovoj udruzi pozivaju na objavu imena poslodavaca koji ne isplaćuju plaće/P. Macek/PIXSELL

Treba izmijeniti Zakon o protuminskom djelovanju i sustav imenovanja Upravnog vijeća HCR-a, kažu predstavnici HUP-Udruge poslodavaca humanitarnog razminiranja.

Hrvatske tvrtke za razminiranje traže izmjenu Zakona o protuminskom djelovanju i promjenu sustava imenovanja Upravnog vijeća Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) kako bi se nastavio proces razminiranja i iskoristila sva sredstva tome namijenjena, ističu predstavnici Udruge poslodavaca humanitarnog razminiranja pri HUP-u.

Član Izvršnog odbora Udruge Željko Romić rekao je da bi se s postojećim zakonom proces razminiranja znatno usporio. Predlažu da Vlada promijeni uredbu o osnivanju HCR-a tako da bi njegovo Upravno vijeće imalo predsjednika i šest članova koji bi se birali iz MUP-a, MVP-a, MORH-a, Ministarstva poljoprivrede te Ministarstva regionalnog razvoja te HCR-a. Nakon donošenja uredbe trebalo bi razriješiti staro i imenovati novo Upravno vijeće HCR-a koje bi trebalo imenovati v. d. ravnatelja HCR-a i raspisati natječaj za ravnatelja.

Drže da bi se do 1. siječnja 2017. trebala odgoditi primjena Zakona o protuminskom djelovanju. Romić je upozorio da kao posljedica lošeg stanja dolazi do apsurda da je za ovu godinu za razminiranje predviđeno rekordnih 509 mil. kn, ali se natječaji ne raspisuju. Istaknuo je da njihova udruga zapošljava više od 50% pirotehničara te da uredno isplaćuju plaće. "Svaki poslodavac koji to ne radi ima svoje ime i prezime i ono se treba objaviti", kazao je.

Član Izvršnog odbora HUP-ove Udruge Zdenko Sokač,  neprovedivim je ocjenio zahtjev izrečen na nedavnom prosvjedu pirotehničara da se poslovi razminiranja vrate državi. Objasnio je da se samo trećina poslova financira iz proračuna, a ostalo iz EU fondova. Jedina tvrtka u vlasništvu HCR-a Mungos razminiranje od osnivanja je napravila više od 200 mil. kn duga, koji se pokrivaju iz državnog proračuna. Državne tvrtke ne mogu se natjecati za sredstva iz EU fondova za razminiranje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close