HUP protiv prijedloga izmjena u Europskoj shemi trgovanja emisijama CO2

Autor: HUP , 03. srpanj 2013. u 11:30
Hrvatska udruga poslodavaca potaknuta time uputila je dopis svim u kojem je izrazila neslaganje s takvim prijedlogom Europske komisije kojim se želi na administrativan način utjecati na povećanje cijena kvota CO2

Hrvatska udruga poslodavaca potaknuta time uputila je dopis svim u kojem je izrazila neslaganje s takvim prijedlogom Europske komisije kojim se želi na administrativan način utjecati na povećanje cijena kvota CO2.

Danas, 3. srpnja Europski parlament održava završno glasovanje o prijedlogu Europske komisije o promjeni rasporeda aukcija za Europsku shemu trgovanja emisijama stakleničkih plinova (Emissions trading Scheme – ETS), tzv. EU ETS „back-loading“ prijedlog.

Ovaj prijedlog Europske komisije nam je važan iz dva razloga – prvo, on je među prvima o kojem će hrvatski parlamentarci moći glasati i tako utjecati na njegovu sudbinu, a drugo, daleko važnije, je da taj prijedlog direktno negativno utječe na ostvarivanje gospodarskih potencijala čitavog europskog pa onda i hrvatskog gospodarstva.

Hrvatska udruga poslodavaca potaknuta time uputila je dopis svim saborskim klubovima i hrvatskim predstavnicima u Europskom parlamentu, a u kojem je izrazila neslaganje s takvim prijedlogom Europske komisije kojim se želi na administrativan način utjecati na povećanje cijena kvota CO2. HUP je u dopisu pozvao europarlamentarce da odbijanjem takvog prijedloga zaštite interese hrvatskih kompanija u sustavu trgovanja emisijama stakleničkih plinova. S ciljem zaštite domaće konkurentnosti, navodi se u dopisu HUP-a, neophodno je kontrolirati troškove proizvodnje na koje pak u velikoj mjeri utječu troškovi energije.

HUP kao argumente protiv prijedloga navodi snažan utjecaj gospodarske krize na europske tvrtke, koji je utjecao na gubitak potencijala EU ETS-a za poticanje ulaganja u tehnologije s niskim udjelom ugljika. Povećanje cijene kvota u okviru ETS-a administrativnim putem nije opravdano zato što su niske cijene kvota izravna posljedica gospodarske krize, a EU ETS djeluje kako je i zamišljeno, odražavajući gospodarsku stvarnost. 

Stavovi HUP-a suglasni su stavovima BusinessEurope, vodećeg horizontalnog udruženja poslovne zajednice na europskoj razini. U udruzi BusinessEurope tvrde da su političke intervencije Europske komisije u ETS nepoželjne, iz razloga što je EU na dobrom putu da ispuni svoj cilj smanjenja emisija CO2 od 21% ispod razine iz 2005. godine bez ikakvih administrativnih intervencija u sustav trgovanja emisijama.
HUP se ovom inicijativom od prvog dana ulaska u EU postavio kao odgovoran i aktivan sudionik javnog dijaloga u koji se sada, osim na domaćem terenu, svakodnevno intenzivno vodi u Bruxellesu gdje se odlučuje o temama i politikama koje imaju direktan utjecaj na budućnost domaćeg gospodarstva.

HUP na ovaj način, nudeći ekspertna znanja domaće industrije u cilju formiranja kvalitetnog stava Hrvatske o pojedinim pitanjima, potiče i zahtijeva aktivno sudjelovanje naše zemlje u sukreiranju europskih politika. U HUP-u očekujemo da hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu, Vlada, ali i čitava državna administracija zastupanjem stava hrvatskoga gospodarstva osigura očuvanje njegove konkurentnosti.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Hoće li HUP priznati štete od klimatskih promjena, poput poplava, suša itd., a bit će sve gore? Možemo se praviti da to nije dio makroekonomske računice, ali na žalost je.

Plomin C…isplativ će biti sada, zar ne?

New Report

Close