Humčane bi sporni natječaj mogao stajati 160.000 kuna

Autor: Agencija VLM , 04. veljača 2014. u 16:01
Hrvoje Jelavic/PIXSEL

Odvjetnici se pitaju što je nehumano u tome ako je netko stručan i radi prema zakonu

Poduzeće HUMVIO koje je u stopostotnom vlasništvu općine Hum na Sutli, prije dva tjedna raspisalo je natječaj javne nabave za izgradnju vodovodnog cjevovoda prema Malom Taboru, Prišlinu, Zalugu i Breznom. Za realizaciju Hrvatske vode trebale su dati 10,5 milijuna kuna. No, iako je natječaj još u tijeku, na njega su već pristigle dvije žalbe i to poduzeća I-PROGRAM d.o.o. i GPZ Gradnja koje zastupa Odvjetničko društvo Golub i partneri te odvjetnik Ivan Kapor. Žalbe su razljutile humskog načelnika.

‘Sofisticirani majstori’

– Žalosna je istina da netko tko se bavi unosnim odvjetničkim poslovima može od društva koje je raspisalo javnu nabavu, koristeći zakonske nedorečenosti, potraživati nevjerojatne novčane iznose za nazovimo pretrpjele troškove, a koji još nisu ni nastali. Iako je zakonodavac izmjenama u srpnju želio smanjiti mogućnost korupcije i moguće malverzacije, s druge je strane širom otvorio vrata „sofisticiranim majstorima“ – odvjetničkim timovima, te im omogućio da na lak i nehuman način dođu do basnoslovnih zarada na teret lokalnih jedinica i štetu njenih građana. Za obračun se uzimaju procijenjene vrijednosti iz troškovnika. pa u konkretnom slučaju za objavljenu javnu nabavu unaprijed traže 160 tisuća kuna. Nadamo se da će Državna komisija prozrijeti namjere odvjetničkih timova i poduzeća koje su ih angažirale, te će žalbu odbaciti – rekao je Jutriša.

‘Spor ćemo dobiti’

U Odvjetničkom društvu Golub i partneri kažu da je točno da su uložili žalbe te da ih je HUMVIO u dva navrata molio da ih povuku.-Predlagali smo im da ponište natječaj i imali bi samo minimalne troškove. No, nisu pristali i sada će sve rješavati Državna komisija. Uvjeren sam da ćemo spor dobiti. Uostalom, zar bi poduzeća koja zastupamo dala svaka po 45 tisuća kuna za žalbe. Što se tiče tarifa, one su propisane zakonom. Zar je nehumano ako je neko stručan i radi prema zakonu – rekli su nam u Odvjetničkom društvu.

Komentirajte prvi

New Report

Close