HUB upozoravao na lošu zakonsku odredbu o određivanju kamata na kredite

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. travanj 2015. u 15:28
Foto: Luka Stanzl / Pixsell

Hrvatska udruga banaka u srijedu je objavila da se kod pitanja vezivanja kredita uz euribor ili libor radi o lošoj odredbi stavljenoj Zakon o potrošačkom kreditiranju (ZPK).

Hrvatska udruga banaka (HUB) u srijedu je objavila da se kod pitanja vezivanja kredita uz euribor ili libor radi o lošoj odredbi stavljenoj Zakon o potrošačkom kreditiranju (ZPK), koja banke obvezuje na korištenje samo jednog referentnog parametra s popisa, na što su upozoravali i prilikom donošenja izmjena tog zakona.

Hrvatska udruga banaka (HUB) u srijedu je objavila da se kod pitanja vezivanja kredita uz euribor ili libor radi o lošoj odredbi stavljenoj Zakon o potrošačkom kreditiranju (ZPK), koja banke obvezuje na korištenje samo jednog referentnog parametra s popisa, na što su upozoravali i prilikom donošenja izmjena tog zakona.

Guverner Boris Vujčić u utorak je u Dnevniku HRT-a upozorio da bi rate kredita u eurima u budućnosti mogle rasti, ukazavši na riskantnost vezivanja kredita uz euribor ili libor, odnosno uz kamatne stope prema kojima banke posuđuju novac drugim bankama.

"Radi se o lošoj odredbi stavljenoj u članak 11.a Zakona o potrošačkom kreditiranju, koja obvezuje na korištenje samo jednog referentnog parametra s popisa. HUB je prilikom donošenja izmjena tog zakona upozoravao na rizike koje takva formulacija nosi i podnio amandman na taj članak uz detaljno obrazloženje", stoji u pojašnjenju udruge banaka vezanom uz posljednje rasprave oko korištenja parametara za utvrđivanje kamatnih stopa.

Članak 11.a toga zakona definira da vjerovnik u ugovoru o kreditu s promjenjivom kamatnom stopom mora definirati parametar koji prati u kontekstu odlučivanja o korekciji kamatne stope i to: referentnu kamatnu stopu (Euribor, Libor) ili Nacionalnu referentnu kamatnu stopu ili prinos na trezorske zapise ili prosječnu kamatnu stopu na depozite građana u valuti uz koju je vezan kredit.

Prije spomenutih izmjena Zakona o potrošačkom kreditiraju, navode iz HUB-a, dotadašnja je regulativa ovo pitanje "valjano regulirala tako da je onemogućila korištenje parametara koji ovise o volji bilo koje ugovorne strane, nego su jasni i poznati potrošaču".

"Potpuno je neprimjereno i nerealno bilo naložiti korištenje samo jednog parametra, jer u pravilu u trošak financiranja ulazi kombinacija više parametara, a hrvatske banke (a niti država) nisu se mogle, niti se mogu zadužiti, odnosno pribaviti sredstva za kreditno financiranje građana, samo po jednom parametru, npr. euriboru", smatraju u udruzi banaka.

Pritom navode kako primjerice propisi Europske unije "uopće ne ulaze u takve suvišne odredbe". Jedino što EU propisi kažu o promjenjivim kamatnim stopama jest da "ako je ugovor o kreditu kredit s varijabilnom stopom, države članice osiguravaju da bilo koji indeksi ili referentne stope koji se koriste za izračun stope zaduživanja budu jasni, dostupni, objektivni te da ih stranke ugovora o kreditu i nadležna tijela mogu provjeriti".

"Budući da kod nas važeći zakon propisuje korištenje samo jednog parametra, do izmjene ovakve odredbe svaka šira rasprava o bilo kakvim učincima ne može biti konstruktivna", zaključuju iz Hrvatske udruge banaka.

Komentirajte prvi

New Report

Close